Radio 2

Imke Courtois en Emma Plasschaert dopen nieuw zeilschip van de Vlaamse Vaarschool in Nieuwpoort "Imke"

In Nieuwpoort hebben Imke Courtois, vroeger voetbalspeelster bij de nationale ploeg, en Emma Plasschaert, topzeilster en kandidate voor de Olympische Spelen uit Oostende, een nieuw zeilschip gedoopt. De zeilboot, van de Vlaamse Vaarschool, kreeg de naam "Imke". 

"Bij deze doop ik u voor een behouden vaart!" Bekijk hier het verslag van de doopceremonie van de Imke met Imke Courtois en Emma Plasschaert. De tekst gaat voort onder de video:

Videospeler inladen...

Imke Courtois deed mee aan het programma "Over de oceaan" op VIER en stak toen met een zeilboot de Atlantische Oceaan over. Sindsdien kreeg ze de microbe van het zeilen te pakken. De Vlaamse vaarschool heeft in het verleden al een zeilboot naar Emma vernoemd. Maar vandaag was het dus de beurt aan Imke om als meter een schip te dopen bij de Vlaamse Vaarschool. "Het is heel impressionant dat er een mooie zeilboot is, waar mijn naam op staat. Het is ook spectaculair om te zien hoe zo'n boot richting het water wordt gehoffen. Ik ga er straks zeker mee varen om te kijken hoe goed ze zeilt", vertelt Imke enthousiast bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

"Ondanks dat ik niets van het zeilen wist en water niet echt mijn ding was, is de liefde voor zeilen nu zeer groot. Als kind ging ik zelf nooit ver op zee, maar ik ben zeer blij dat ik 'Ja' heb gezegd op het avontuur. Na die eerste 4 dagen op zee overviel mij een soort rust, die ik nog nooit had ervaren. Ondanks dat ik wel gevoelig ben aan zeeziekte is het zeilen sindsdien een soort verslaving geworden. Normaal heb ik daar ook pilletjes voor, maar omdat het vandaag heel rustig weer is met veel zonneschijn en weinig wind denk ik niet dat ik zeeziek zal worden", lacht Imke. 

Radio 2

Lessen zeilen

Imke Courtois heeft ondertussen zelf al haar yachtman brevet behaald. "Voor dat brevet ging het om pure theorie, maar ik kan nog lang niet zo goed zeilen. Ik ben ook heel blij dat ik kennis kan maken met de vaarschool, waar ze aandacht geven aan praktijklessen. Varen over een oceaan is absoluut niet hetzelfde als varen in een haven of sluizen nemen. Ik denk dat ik best nog wat praktijlessen volg."

"Zeilen is ook heel moeilijk. Dat doe je doorgaans niet alleen, maar met hulp van anderen. Hoe meer ervaringen je ook hebt, hoe beter, want je kan nooit weten wat de weersomstandigheden zullen zijn. De ene keer is er stevige wind, de volgende keer geen wind. Ook de golfslag voelt telkens anders aan. In elk gebied zijn er andere stromingen of moet je rekening houden met zandbanken. En dan heb je ook nog eens de regels van de verschillende gebieden, die je moet kennen. Dat is niet van de poes", lacht Courtois. 

Zeildroom

Emma Plasschaert zal samen met Imke Courtois de Vlaamse vaarschool ondersteunen. Imke was blij met haar gezelschap. "Daarnet, toen ik Emma zag, heb ik haar direct van alles gevraagd over haar Olympische Spelen. Ik zou later heel graag eens meedoen aan een zeilwedstrijd, misschien wel samen met Emma als dat lukt. Dat moet geen lange race zijn, die de hele wereld rond gaat. Maar de Fastnet Race, dat lijkt me bijvoorbeeld perfect. Zoiets winnen zou leuk zijn, maar nu denk ik vooral nog aan veilig terugkomen, wanneer ik ga zeilen", vertelt Imke Courtois over haar zeildroom. 

Radio 2

Meest gelezen