Goma
AFP or licensors

In Oost-Congo mogen tienduizenden terugkeren na uitbarsting vulkaan: "De terugkeer gebeurt in fasen"

In Oost-Congo mogen tienduizenden ontheemden terugkeren naar de stad Goma na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, dat heeft de Congolese premier aangekondigd. "De terugkeer zal in fasen gebeuren." Bij de uitbarsting van de vulkaan, zo’n twee weken geleden, werden meer dan 400.000 mensen ontheemd. Minstens 32 mensen kwamen om het leven.

“We hebben besloten om de ontheemden geleidelijk terug te laten keren volgens het plan van de militaire gouverneur", dat zei de Congolese premier Jean-Michel Sama Lunkonde Kyenge op een persconferentie in de stad Goma. "Zo’n twee weken na de uitbarsting is de seismische situatie positief geëvolueerd. Het stelt ons in staat om met minder zorgen naar de toekomst te kijken", zei de premier nog. 

"De terugkeer zal in fasen verlopen. De plaatsen die door de vulkaan zijn verwoest, mogen niet langer door de bevolking worden ingenomen. We moeten lessen trekken uit de uitbarsting van 2002 en die van 2021", ging de premier verder.

Bovendien gaat "de minister van Volksgezondheid de gezondheidssituatie van de ontheemden gedurende hun terugkeer opvolgen", klonk het nog. Op deze manier proberen ze uitbraken van cholera en tuberculose te voorkomen.

Ook de scholen zullen opnieuw openen in Goma vanaf 14 juni. Zaterdag werd ook de luchthaven opnieuw geopend, die was sinds 22 mei dicht.

(Lees verder onder de foto)

Goma
AFP or licensors

Minstens 400.000 ontheemd

De uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo gebeurde op 22 mei. De regering kondigde toen de evacuatie af van 10 van de 18 wijken van Goma, een stad met minstens 600.000 inwoners. Meer dan 400.000 mensen werden ontheemd. Door de uitbarsting werden zo’n 900 tot 2.500 woningen verwoest, volgens humanitaire organisaties. 

De uitbarsting de vulkaan in januari 2002 heeft aan ongeveer 100 mensen het leven gekost.

De vulkaan Nyiragongo
AFP or licensors

Meest gelezen