© naumoid - creative.belgaimage.be

Coronablog - Pfizer en BioNTech gaan hun coronavaccin testen bij kinderen jonger dan 12 jaar

De farmabedrijven Pfizer en BioNTech gaan hun coronavaccin testen bij kinderen jonger dan 12 jaar. Wie haar, zijn of hun coronaprik heeft geweigerd, zal zelf de nodige stappen moeten zetten om een herkansing te krijgen. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Volg de belangrijkste updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pfizer en BioNTech gaan coronavaccin testen bij kinderen jonger dan 12 jaar

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zal worden getest bij kinderen jonger dan 12 jaar. Dat gebeurt in de laatste fase van een studie, laten de twee bedrijven weten. Aan de studie zullen 4.500 kinderen deelnemen in meer dan 90 steden in de VS, Finland, Polen en Spanje.

Op basis van de bevindingen van een eerdere studie waarbij de veiligheid, de tolerantie en de immuunrespons op het vaccin werden geëvalueerd, hebben de bedrijven nieuwe doses voor kinderen vastgelegd. Kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen een dosis van 10 microgram, een derde van de dosis die wordt gegeven aan kinderen van 12 jaar en ouder. Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar zullen 3 microgram krijgen, ofwel een tiende van de hoeveelheid die aan adolescenten en volwassenen wordt gegeven.

"Kinderen zijn geen kleine volwassenen", verklaart Michael Joseph Smith, een specialist op het gebied van kinderinfectieziekten aan de Duke University en medeonderzoeker. "Hoe jonger je bent, hoe robuuster je immuunsysteem is en hoe meer je lichaam reageert. Met minder antigeen kan er dus dezelfde immuunrespons optreden, zonder hoge koorts of gezwollen armen."

Volgens Smith moeten ouders zich geen zorgen maken, ook al verlopen de onderzoeken naar een coronavaccin zo snel. "De uitrol van deze vaccinproeven verloopt zoals die bij andere vaccins", verzekert hij.

De Verenigde Staten keurden in mei al het BioNTech-Pfizer-vaccin goed voor 12- tot 15-jarigen. Uit een studie bij 2.000 jonge tieners bleek dat het vaccin 100 procent doeltreffend was tegen ziekteverschijnselen. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kreeg al 22 procent van de Amerikaanse kinderen tussen 12 en 15 jaar oud een eerste dosis van het BioNTech-Pfizer-vaccin.

Jan Jambon (N-VA): "Wie vaccin weigerde, zal niet actief worden benaderd voor tweede kans"

"Wie zijn vaccin heeft geweigerd, zal zelf de eerste stap moeten zetten om een herkansing te krijgen. We worden daar beperkt door de privacyregelgeving, die niet toelaat deze mensen actief te gaan benaderen." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag bij een debriefing van het Overlegcomité in het Vlaams Parlement.

Mensen die niet reageerden op hun eerste uitnodiging, zullen wel een nieuwe brief krijgen. Maar wie op de weiger-knop heeft geduwd in de onlinetoepassing, zal dus met rust worden gelaten.

Jambon kreeg ook de vraag of er in de toekomst een mogelijkheid komt om voor een ander vaccin te kiezen. Sommige mensen hebben immers geweigerd omdat ze twijfels hebben bij een bepaald vaccin, zoals de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Zij zullen echter niet mogen kiezen voor bijvoorbeeld AstraZeneca. "Het blijft een belangrijk onderdeel van de vaccinatiecampagne om geen "vaccinshopping" toe te laten", zei Jambon.

Vrijdag bleek overigens dat er een "inhaalronde" komt voor wie om een of andere reden haar, zijn of hun tweede coronaprik heeft gemist. Lees daar meer over in dit artikel:

Verenigd Koninkrijk neemt maatregelen tegen verspreiding van Indiase variant

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben maatregelen genomen tegen de verdere verspreiding van de Indiase variant van het coronavirus. Deze mutatie dook voor het eerst op in India en krijgt nu ook het Verenigde Koninkrijk steeds meer in haar greep. In de regio Manchester en delen van Lancashire is momenteel de situatie het zorgelijkst.

Daar wordt onder meer de testcapaciteit, brononderzoek, isolatie en maximalisering van de inentingscampagne opgevoerd, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock in The Guardian. Militairen gaan daarbij helpen. In de grootste risicogebieden keert ook regelgeving voor niet noodzakelijk reisverkeer terug.

In brandhaard Bolton, ten noordwesten van Manchester, werd vorige maand het dragen van een mondmasker op middelbare scholen alweer verplicht en het reisverkeer beperkt. Daardoor daalde daar het aantal nieuwe besmettingen. Elders in Greater Manchester en Lancashire worden er echter in toenemende mate besmettingen vastgesteld, reden om nu ook daar in te grijpen.

Vorige week meer dan 1,2 miljoen vaccindosissen geleverd

Er zijn vorige week meer dan 1,2 miljoen vaccins geleverd aan België. Dat zijn er meer dan in de twee voorgaande weken samen, zo blijkt uit gegevens van de FOD Volksgezondheid. Er zijn nu bijna 7,9 miljoen vaccins geleverd.

Meer dan de helft van de vorige week geleverde vaccins kwam van Pfizer/BioNTech: 733.590 dosissen. Van AstraZeneca kwamen er 335.200 dosissen, van Moderna 76.800 en van Johnson & Johnson 85.600.

De tool op de site laatjevaccineren.be waarmee Vlamingen konden nakijken wanneer ze ongeveer hun vaccin kunnen krijgen, is ondertussen nog steeds offline wegens onduidelijkheid over leveringen en de leeftijdsgrens voor het vaccin van Johnson & Johnson. 

Het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid hoopt deze week weer duidelijkheid te kunnen geven over de verwachte vaccinatiedata. Er wordt nog gewacht op het leverschema van Pfizer.

Europees Geneesmiddelenbureau verwacht in juli evaluatie rond te hebben over Moderna-vaccin voor 12-plussers

Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA is gestart met de evaluatie van de vraag van farmabedrijf Moderna over de toediening van zijn vaccin aan kinderen en jongeren vanaf 12 jaar. Indien er geen bijkomende informatie nodig is, verwacht EMA in juli klaar te zijn met de evaluatie.

Gisteren raakte bekend dat Moderna toelating heeft gevraagd aan het geneesmiddelenagentschap om zijn vaccin ook aan 12- tot 17-jarigen toe te dienen. Eind vorige maand had het Amerikaanse farmabedrijf de resultaten meegedeeld van de klinische proeven met 3.700 jongeren tussen 12 en 18 jaar oud in de Verenigde Staten en Canada. Daaruit leerde het bedrijf dat zijn vaccin zeer doeltreffend is om COVID te voorkomen in deze leeftijdsgroep. De jongeren verdragen het vaccin ook goed, met bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met die van volwassenen. 

EMA meldt dat het zijn evaluatie gestart heeft. Het zal "een versnelde analyse doen van de data die werden meegedeeld bij de aanvraag, waaronder ook de resultaten van een lopend onderzoek bij 12- tot 17-jarige adolescenten". Als er geen bijkomende informatie nodig is, zal de analyse in juli afgerond zijn, klinkt het.

Het EMA zette ook al het licht op groen voor de toediening van het vaccin van Pfizer-BioNTech aan 12-plussers.

OESO: "Dringend investeringen nodig in geestelijke gezondheidszorg"

Er moet dringend meer geïnvesteerd worden in de geestelijke gezondheidszorg en de kwaliteit ervan moet omhoog. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport. De OESO heeft de hoge sociale en economische kosten in verband met psychische stoornissen en de sterke stijging van de geestelijke gezondheidsproblemen belicht.

"Landen moeten adequate steun bieden aan de getroffenen en tegelijkertijd dringend investeren in de kwaliteit van de zorg om de hoge sociale en economische kosten in verband met geestelijke gezondheidsproblemen terug te dringen", volgens de OESO in een verklaring. "Psychiatrische diensten zijn lange tijd verwaarloosd en onvoldoende gefinancierd geweest."

Voor de gezondheidscrisis had naar schatting een op de twee mensen ooit aan een psychische stoornis geleden. De coronapandemie heeft volgens de organisatie geleid tot een sterke toename van geestelijke gezondheidsproblemen, vooral onder jongeren, werklozen en mensen met financiële problemen.

Volgens het rapport vertegenwoordigen de economische kosten in verband met psychische stoornissen meer dan 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in de OESO-landen. Hoewel een deel van deze kosten een direct gevolg is van de behandeling, houdt meer dan een derde ervan verband met een lagere arbeidsdeelname en productiviteitsverlies. De kosten kunnen volgens de OESO gedeeltelijk vermeden worden door de verbetering van preventie en behandeling, en door een betere toegang tot onderwijs en werkgelegenheid.

Volgens het rapport verklaarde 67 procent van de mensen die geestelijke gezondheidszorg zochten, dat zij moeilijkheden hadden ondervonden om zorg te vinden. "Elf OESO-landen hebben slechts één psycholoog of minder per 10.000 inwoners." De OESO waarschuwt dat de levensverwachting van mensen die aan ernstige geestelijke gezondheidsproblemen lijden, veel lager ligt dan de gemiddelde bevolking.

De organisatie merkt in haar verslag wel op dat de wereldwijde beoordeling wordt gehinderd door een gebrekkige beschikbaarheid aan gegevens.

Ronde van Oostenrijk gaat dit jaar niet door

De Ronde van Oostenrijk, die eerder al van eind juni naar begin september verschoven werd, gaat dit jaar niet door, zo bevestigde de Oostenrijkse Wielerfederatie. Financiële problemen vormen de oorzaak. Komend jaar zou de Oostenrijkse rittenkoers wel weer op de kalender gezet worden. Vorig jaar werd de Ronde van Oostenrijk niet verreden vanwege de coronapandemie. Ben Hermans won de rittenkoers in 2018 en 2019.

Brussels Gewest schaft mondmaskerplicht in openbare ruimte af

Het Brussels Gewest schrapt op 9 juni de verplichting om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte. Dat heeft Brussels minister-president Vervoort (PS) vandaag bekendgemaakt. Ook het verbod op het verbruiken van alcohol tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens wordt opgeheven.

Lees meer in dit artikel:

Café-uitbater voorziet tablets op terrastafels voor EK Voetbal: "Televisieschermen mogen niet zichtbaar zijn voor voorbijgangers"

De uitbater van twee cafés in Antwerpen zal voor het EK Voetbal tablets  kopen voor zijn klanten op het terras. Op die manier kunnen ze daarmee toch de wedstrijden van de Rode Duivels volgen. "Het probleem is dat televisieschermen niet zichtbaar mogen zijn voor mensen die voorbij wandelen." Dat is opgenomen in de coronamaatregelen om te voorkomen dat er te veel mensen bijeenkomen.

Lees meer in dit artikel:

Mechelen past mondmaskerplicht in binnenstad aan

De stad Mechelen verkleint het gebied waarin mensen steeds verplicht zijn om een mondmasker te dragen. Vanaf morgen 9 juni is het verplicht dragen van een mondneusmasker in buitenlucht enkel nog noodzakelijk in de winkeldriehoek en op drie pleinen in het centrum.

Momenteel is het dragen van een mondneusmasker verplicht op alle grote invalsstraten, winkelstraten en pleinen binnen de vesten, maar vanaf woensdag wordt het gebied aangepast. "We vallen hierbij terug op de meest drukke plaatsen in onze stad, zijnde de winkeldriehoek, de Grote Markt, Veemarkt en Vismarkt", legt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) uit. "Een logische aanpassing gezien de evolutie van de pandemie. De situatie vroeg om een update". 

De zone waar het mondneusmasker verplicht is, wordt duidelijk aangegeven met borden. De mondneusmaskerplicht geldt voor iedereen in deze zone, met uitzondering van mensen die over een medisch attest beschikken of een fysiek zwaar beroep uitoefenen waarbij het dragen van een mondneusmasker niet mogelijk is.

Mensen moeten nog steeds een mondmasker op zak hebben zodat ze het kunnen dragen indien de locaties of omstandigheden plots drukker worden en er geen anderhalve meter afstand van anderen kan gehouden worden. Ook de regels voor het openbaar vervoer (vanaf dat je het station of halte betreedt), voor contactberoepen en hun klanten, in bioscopen, gebedshuizen, bibliotheken, in de horeca en de provinciale verordening waarin mondneusmaskerplicht in schoolomgevingen wordt vastgelegd, blijven onverminderd van kracht.

Meest gelezen