BEKIJK - Man geeft Franse president Macron mep in het gezicht: "We moeten dit relativeren, het is een geïsoleerd feit"

In Frankrijk heeft een man president Emmanuel Macron een mep in het gezicht gegeven terwijl die een groep mensen groette. Dat is te zien op beelden op sociale media. Twee mensen zijn opgepakt. De politieke wereld reageert verontwaardigd, zelf relativeert Macron de feiten: "Dit is een geïsoleerd feit".

"Montjoie! Saint-Denis! A bas la Macronie": dat was vanmiddag te horen in een groep toeschouwers in Tain-l'Hermitage in Frankrijk vlak voor een man president Emmanuel Macron een mep in het gezicht gaf, zo tonen beelden van het opmerkelijke voorval die op sociale media zijn geplaatst:

Videospeler inladen...

Macron was op bezoek in de gemeente in het departement Drôme als onderdeel van een "ronde van Frankrijk" waarmee hij de vinger aan de pols wil houden van wat leeft in het land. Hij had net een hotelschool bezocht toen hij een groep mensen ging begroeten die buiten op hem wachtten.

Een man in het publiek greep hierop de onderarm van de president vast en mepte hem in het gezicht. Volgens het Elysée ging het niet om een echte mep, maar om een "poging" tot mep. De officiële ambstwoning van het staatshoofd communiceert voorts niet over het voorval. Macron geraakte niet gewond en kon zijn bezoek nadien gewoon voortzetten.

Het parket van Valence zegt dat twee mannen zijn opgepakt, onder wie de vermoedelijke dader. Het is niet duidelijk wat hem bezielde, al doen zijn kreten een en ander vermoeden. "Montjoie! Saint-Denis!" is de aloude strijdkreet van de koningen van Frankrijk en een leuze van extreemrechts vandaag. "A bas la Macronie" betekent dan weer zoveel als "Weg met de Macronie", of het beleid van Macron.

Solidariteit van links tot rechts

De politieke wereld reageert verontwaardigd op het geweld jegens de president van de republiek. "De democratie, dat is het debat, de dialoog en de confrontatie van ideeën", zegt premier Jean Castex. "Nooit zal de democratie geweld zijn, verbale agressie en nog minder fysieke."

Ook leider van de linkse partij La France insoumise en notoire tegenstander van Macron Jean-Luc Mélenchon reageert vol afschuw. "Begrijpen jullie deze keer dat geweldenaars de daad bij het woord voegen?", schrijft hij. "Ik ben solidair met de president."

Oud-president François Hollande van de PS steunt Macron eveneens. "De president van de republiek aanvallen is een ondraaglijke en onvergeeflijke slag aan onze instellingen toebrengen", zegt hij. "In het licht van deze verwerpelijke daad moet de hele natie solidair zijn met het staatshoofd. In deze omstandigheden bied ik Macron al mijn steun aan."

Leider Marine Le Pen van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National én tegenstander van Macron bij de presidentsverkiezingen van 2017 sluit zich hierbij aan. "We kunnen een fysieke aanval op de president van de republiek niet toestaan", zegt ze. "Ik ben de eerste tegenstander van Macron, maar hij is president. Je mag hem politiek bestrijden, maar je mag niet het minste geweld tegen hem toelaten."

Emmanuel Macron: "We moeten dit incident relativeren, het is een geïsoleerd feit"

In een gesprek met de krant Le Dauphiné Libéré reageert Macron vanavond ook zelf op het voorval. "Alles gaat goed", zegt hij. "We moeten dit incident relativeren. Ik denk dat het een geïsoleerd feit is. We mogen dit de belangrijke onderwerpen die zo belangrijk zijn in het leven niet laten overschaduwen."

"We moeten de ambten in de republiek respecteren, die strijd zal ik nooit opgeven. Die ambten, welke het ook zijn, zijn groter dan onszelf en mogen niet het doelwit zijn van een bepaalde agressie. In de republiek bestaat vrijheid van meningsuiting, van controverse, van stemmen. Op gereglementeerde wijze geven we mensen een mandaat. Daar staat tegenover dat we geen geweld en haat kunnen dulden, in woorden noch in daden. Anders is het de democratie zelf die is bedreigd."

"Ik zou niet willen dat geïsoleerde individuen die de extremen opzoeken de rest kunnen doen vergeten. Het Franse volk is een republikeins volk. Geïsoleerde feiten van ultragewelddadige individuen, zoals er ook in betogingen altijd wel zijn, mogen het publieke debat niet overnemen. Ze verdienen dat niet."

Meest gelezen