Gerechtsgebouw van Dendermonde

Man die eigen huis wilde opblazen in Gijzegem was onder invloed: "Hij was kwaad op de maatschappij"

In Gijzegem, deelgemeente van Aalst, dreigde een man vorige week nog om zijn huis op te blazen. Zijn advocaat Herwig Moons bevestigt dat de man onder invloed was. "Hij was kwaad op de maatschappij omdat hij geen psychische hulp kreeg", zegt Moons. De man blijft nu aangehouden en wordt verdacht van bedreiging met een aanslag en het plegen van een valse bommelding.

Vorige week kwam de politie massaal ter plaatste omdat een 39-jarige man in Gijzegem had gemeld dat hij zijn woning zou opblazen. Hij verwittigde de politie dat hij de gaskraan opengedraaid had, maar dat bleek achteraf niet waar te zijn. De politie probeerde urenlang op de man in te praten, maar er viel op dat moment niet mee te onderhandelen.

Onder invloed

Zijn advocaat Herwig Moons bevestigt nu dat de man niet bij zinnen was en niet helemaal besefte wat hij teweegbracht. De man was die dag zwaar onder invloed van alcohol, bovenop een heleboel medicatie. "Die combinatie heeft geleid tot een wanhoopspoging waarbij hij om hulp en aandacht vroeg", aldus Moons. De man zou zich bepaalde zaken niet meer herinneren en zou zelfs even zijn bewustzijn verloren hebben.

"Schuld van de maatschappij"

De man kwam een paar jaar geleden al eens in aanraking met gerecht en werd vrijgelaten onder voorwaarden. Daarna werd hij nog wel begeleid, maar hij verwijt de maatschappij nu dat hij nooit de hulp heeft gekregen die hij, naar eigen zeggen, nodig had. "Hij is eenzaam en heeft mentaal diep gezeten, maar is zeker niet kwaadaardig", vertelt Moons.

Hij was kwaad op de maatschappij omdat hij geen psychische hulp kreeg
Advocaat Herwig Moons

Voorlopig blijft de man aangehouden voor een dreiging met een aanslag, en het plegen van een valse bommelding. Hij verschijnt mogelijk voor de correctionele rechtbank waar hij een gepaste straf zal krijgen. Er wordt sowieso een psychiatrisch verslag opgemaakt dat zal bepalen of de man al dan niet geïnterneerd moet worden.

kasto80

Meest gelezen