Mijnschachtbok Eisden wordt Visitor Center van Nationaal Park Hoge Kempen

In Eisden (Maasmechelen) zijn de plannen voorgesteld van het nieuwe bezoekerscentrum van het Nationaal Park Hoge Kempen aan de hoofdpoort Terhills. Op de begane grond komt een cafetaria, een shop en een informatiecentrum. Voor een uitzicht op het park kunnen bezoekers naar de bovenverdiepingen.

Vanaf 2023 kunnen bezoekers terecht in een gloednieuw bezoekerscentrum als ze het Nationaal Park Hoge Kempen willen bezoeken. Achter Maasmechelen Village staan nu twee schachtbokken, in eentje daarvan zullen in de toekomst bezoekers worden ontvangen. “Het blijft ten dele open”, vertelt coördinator Johan Vandenbosch. “Je kan naar boven met de trap of met een lift." Tussen het betonnen kader van de schachtbok komen nieuwe ruimtes waar tijdelijke expo’s kunnen georganiseerd worden. "Er wordt veel volume gewonnen door binnenin nieuwe constructies aan te brengen", aldus Vandenbosch.

(lees verder onder de foto)

Toen de steenkoolmijn nog actief was, dienden de schachtbokken om de kompels naar de ondergrond te brengen, materiaal te vervoeren en verse lucht in de gangen te krijgen. In de toekomst zullen bezoekers een luchtje kunnen scheppen op een platform in de schachtbok met een mooi zicht op het park. Op het gelijkvloers is een winkel en een cafetaria gepland.

Wandeling rond de plas

Ook nog goed om te weten: wandelaars kunnen vanaf nu opnieuw helemaal rond de plas aan de voet van de grote mijnterril. Je moet dan wel een korte tijd doorheen het resort Terhills van Center Parcs, en dat in afwachting van de bouw van een fiets- en wandelbrug over de plas.

Meest gelezen