Yorick Jansens

Turkse moskee van Houthalen-Helchteren onder verhoogd toezicht geplaatst

De Yesil Camii moskee van Houthalen-Helchteren staat onder een verhoogd toezicht. Een maand geleden kwam deze in opspraak, na homofobe uitspraken van de imam.

Vlaanderen wou de erkenning van de moskee intrekken, maar de gemeente en de provincie vonden dat te ingrijpend, omdat de samenwerking met de moskee tot dan altijd erg goed verliep. De betrokken imam heeft intussen het land verlaten en de moskee krijgt een tweede kans.

"Ze hebben een engagement ondertekend waarin ze zich afzetten tegen elke vorm van haat, discriminatie of het oproepen ervan ten aanzien van mensen uit de holebigemeenschap", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). "Ze hebben zich geëngageerd om samen met de burgemeester een vertrouwenspersoon aan te stellen die binnen die gemeenschap rond seksuele diversiteit gaat handelen. Verder hebben ze hun lokale gemeenschap opgeroepen om zich te verzetten tegen haat en discriminatie."

In september wordt een nieuwe Vlaamse informatie- en screeningsdienst opgericht, die zal controleren of de moskee zich ook houdt aan de gemaakte afspraken. 

Meest gelezen