Radio 2 - Van Quickenborne in drugsbehandelingskamer in Gent

Justitieminister Van Quickenborne gaat Gentse aanpak  drugscriminaliteit uitrollen over hele land

De federale regering gaat een project opstarten om kleine drugscriminaliteit aan te pakken. De stad Gent werkt al 4 jaar met het systeem, maar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil het nu over het hele land uitrollen. "Dit toont aan dat een globale aanpak noodzakelijk is om recidive te voorkomen", zeggen onderzoeksrechter Annemie Serlippens en vrederechter Jorn Dangreau, de bezielers van het Gentse project.

Justitie gaat volgend jaar 4,6 miljoen euro investeren in verschillende drugsbehandelingskamers in ons land. In zo’n kamer krijgen verslaafden die criminele feiten gepleegd hebben een traject op maat om van hun verslaving verlost te geraken en hun leven weer op de rails te krijgen, gekoppeld aan een straf. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens en vrederechter Jorn Dangreau zijn in 2008 gestart met een pilootproject in Gent. "Dit is een mooie erkenning en toont ook aan dat een globale aanpak noodzakelijk is om recidive te voorkomen."

Gents pilootproject

Als eerste rechtbank in Europa konden  drugs- en alcoholverslaafden in Gent terecht in een speciale kamer waar ook de problematiek achter de verslaving werd aangepakt. "We trokken daarom zelfs een jaar eerder naar de Verenigde Staten en Canada om de werking van de Drug Treatment Courts te bestuderen. We kregen vanuit Justitie onmiddellijk veel steun en daarom werd de kamer in Gent het testproject van ons land.”

Globale aanpak

Heel belangrijk bij de kamer is de samenwerking tussen justitie en de maatschappelijke spelers. "Vroeger kregen drugsverslaafden te horen dat het morgen gedaan moet zijn met verslaafd te zijn en met feiten te plegen. Dat werkt natuurlijk zo niet. Je kan bijvoorbeeld iemand die in een tent of garagebox woont helpen om van zijn verslaving af te geraken, maar als die persoon in zo’n omstandigheden blijft wonen zal hij sowieso hervallen. Een globale aanpak is nodig om recidive te voorkomen", duidt Dangreau. 

Als iemand in dezelfde omstandigheden blijft wonen, zal hij sowieso hervallen

Vrederechter Jorn Dangreau

De kamer wil iedereen die bereid is om aan zijn situatie te werken een nieuwe kans geven om op een legale manier geld te verdienen of om een vaste verblijfplaats te vinden. De rechter houdt in zijn beslissing dan ook rekening met het hele traject dat de beklaagde heeft afgelopen. Wie hier niet voor open staat, moet zich voor de traditionele strafrechter verantwoorden en riskeert een zwaardere straf.

20 procent minder recidive

De Gentse korpschef Filip Rasschaert stelt dat in zijn politiezone 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de misdrijven. De meesten van die veelplegers kampen effectief met een onderliggende problematiek. 70 procent van de dossiers die voor de drugsbehandelingskamer komen starten een hulpverleningstraject op. In ongeveer de helft van de gevallen kent die hulpverlening een positieve afloop en worden de voorwaarden opgevolgd. Ook de kans om te hervallen en opnieuw feiten te plegen is met 20 procent afgenomen.

Werk van lange adem

Een oud-gebruiker volgde jaren geleden een speciaal traject via de drugsbehandelingskamer. "Ik had zware feiten gepleegd waarvoor ik voor lange tijd in de cel kon belanden. Ik was verslaafd aan alles dat me in een roes kon brengen. Dankzij die kamer kreeg ik een nieuwe kans. Ik liet me 1 jaar en 8 maanden begeleiden. Het was een werk van lange adem, maar met veel geduld is het gelukt. Ik ben erg trots op mezelf, maar het neemt niet weg dat ik erge dingen heb gedaan. Tegelijkertijd geeft het me extra motivatie om te blijven volhouden."

Dankzij de drugsbehandelingskamer is het gelukt om te stoppen

Oud-gebruiker die het traject doorliep

Alle arrondissementen

Omdat de Gentse aanpak veel bijval oogst, zullen er drugsbehandelingskamers in alle arrondissementen van ons land worden uitgerold. "Rechtbanken die daarmee van start gaan, kunnen rekenen op een extra magistraat en griffier", klinkt het tot slot nog bij minister van Justitie, Vincent van Quickenborne. 

Meest gelezen