Belga Image

Stad Gent wil inwoners Ledeberg tips geven om plotselinge muizenplaag na rioleringswerken in te dijken: "Je ziet ze uit riolen kruipen"

Inwoners van Ledeberg krijgen binnenkort tips van de stad om muizen weg te houden. Het advies zal gegeven worden nadat er klachten waren over een plotselinge muizenplaag die er zou gekomen zijn door rioleringswerken. De stad gaat de muizen niet zelf verdelgen, maar wil de inwoners wel helpen om hun woning en tuin muizenvrij te houden.

Een aantal straten in Ledeberg, deelgemeente van Gent, zit sinds kort met een muizenplaag. Volgens buurtbewoners komt dat door rioleringswerken vlakbij waarbij er vaak geboord wordt in de grond. De trillingen zouden de beestjes opschrikken. De situatie is volgens de buurtbewoners erg: de muizen knagen meubels kapot en laten uitwerpselen achter. De stad wil na verschillende klachten helpen, ook al gaat ze het ongedierte niet zelf verdelgen. Door tips te geven hoopt de stad, en de inwoners, dat de muizen zullen wegblijven.

We zien ze uit de riolen kruipen, ze zitten in de huizen en in spouwmuren
Buurtbewoner Mike Van Lyssebettens

Buurtbewoner Mike Van Lyssebettens getuigt hoe erg de situatie met de kleine ongewenste diertjes is: "Een aantal weken geleden zijn er wegenwerken begonnen, en systematisch kregen we last van muizen. Dat werd erger en erger", zegt Van Lyssebettens. "We zien ze uit de riolen kruipen. Ondertussen zitten ze ook in de huizen en in spouwmuren."

Onder het vals plafond

Het probleem met de kleine beestjes is voor ieder huis anders, zegt Van Lyssebettens. "Bij sommige gezinnen zitten ze echt in het huis. Dan komen de mensen thuis en zie je ze nog weglopen. In andere woningen zitten ze in de spouwmuren of onder het vals plafond." Er wordt ook kapotgebeten karton of papier gevonden, en uitwerpselen. "We vangen ook af en toe een muis", zegt Van Lyssebettens.

We vangen zelfs af en toe zelf een muis
Buurtbewoner Mike Van Lyssebettens

Verschillende buurtbewoners namen contact op met de stadsdiensten. Maar volgens Van Lyssebettens worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. "Ze verwijzen daar telkens door naar elkaar of naar Farys. Maar voorlopig lijkt niemand bereid om er iets aan te doen." 

De stad nam ondertussen contact op en heeft een afspraak geregeld met Van Lyssebettens komende maandag. De stad zal de muizen niet zelf verdelgen, maar gaat advies geven over hoe ze weg te houden.

kasto80

Meest gelezen