De Capitol Guard patrouilleert sinds de aanval op het Capitool met zwaardere wapens.

Nieuwe details vrijgegeven over veiligheidsblunders tijdens de bestorming van het Capitool in de VS

Uit een rapport van de Amerikaanse Senaat blijkt dat de veiligheidsdiensten grote blunders hebben gemaakt naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op 6 januari dit jaar. Zo zouden ze op de hoogte zijn geweest dat er mogelijk geweld zou worden gebruikt door Trump-aanhangers, maar werd die informatie niet doorgespeeld.

Voor de bestorming zouden er al duidelijke aanwijzingen zijn geweest dat Trump-aanhangers en extreemrechtse groeperingen van plan waren het Capitool binnen te dringen tijdens de bekrachtiging van Joe Bidens verkiezingsoverwinning. Op het internet circuleerden verschillende dreigingen op sociale media via memes en hashtags, en op discussiefora. Ook waren er indicaties dat groepen het tunnelnetwerk onder het Capitool zouden gebruiken voor hun aanval, maar op deze waarschuwingen werd niet ingegaan. 

Volgens de verantwoordelijken zouden ze ondanks de alarmerende berichten ervan uit zijn gegaan dat dit een vreedzame Trump-rally zou worden, zoals voordien meestal het geval was. De politie van het Capitool zou ook uren vertraagd zijn geweest doordat ze onvoorbereid was. Het commandosysteem van het korps viel ook uit waardoor agenten in de frontlinie zonder orders kwamen te zitten. 

De veiligheidsrisico's werden niet doorgespeeld, waardoor niet iedereen bij de politie op de hoogte was van het gevaar, met chaos de dag zelf tot gevolg. In het rapport wordt ook in detail beschreven hoe de Capitol Police de dag zelf overweldigd werd door de menigte en breuken, brandwonden en hersenletsels opliepen. 

Het rapport is het eerste onderzoek naar de gebeurtenissen die dag dat zowel door de Republikeinen als door de Democraten gesteund wordt, maar dat betekent ook dat er enkele zaken ontbreken in het onderzoek. Zo werd bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de bestorming en de rol van voormalig president Donald Trump daarbij. Ook werden bepaalde woorden zoals "opstand" vermeden in het rapport.

"Toch is het belangrijk", zegt senator Gary Peters, voorzitter van de Amerikaanse commissie voor Staatsveiligheid: "Het geeft ons de mogelijkheid om enkele directe verbeteringen aan de veiligheidssituatie hier in het Capitool toe te passen, maar het geeft geen antwoord op enkele van de grotere vragen die wij, eerlijk gezegd, als land en als democratie onder ogen moeten zien".

Meest gelezen