Nieuwpoort rouwt om poolreiziger Dixie Dansercoer: "Onze ereburger, die geen uitdaging uit de weg ging"

In Nieuwpoort wordt gerouwd om poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer. Hij is afgelopen nacht overleden tijdens een expeditie in Groenland. Samen met een reisgenoot probeerde hij het eiland over te steken, maar hij kwam terecht in een diepe kloof en overleefde de val niet. 

Dixie Dansercoer is geboren in Nieuwpoort en avonturier zijn zat al van jongs af aan in zijn bloed. Lieve De Grauwe uit Nieuwpoort kende Dixie als kind. “Hij was gefascineerd door de zee, door het milieu en door alles wat er rond hem gebeurde. Als kind was hij overal op zoek naar avonturen. Hij was niet de enige avonturier in Nieuwpoort. Dat is waarschijnlijk de zee, die de kinderen aan het dromen zet. Wanneer ze de zee zien, denken ze "Ik moet over de zee geraken, weten wat er aan de andere kant ligt". En dan worden ze net zoals Dixie gefascineerd door de zee", vertelt Lieve. 

Standbeeld Dixie

Op 16 september 2007 vertrok Dixie op Zuidpoolexpeditie richting Antartica. Datzelfde jaar maakte Nieuwpoortenaar Freddy Cappon, in opdracht van het stadsbestuu,r een standbeeld van Dixie Dansercoer. Het beeld staat symbool voor de eenzaamheid en uitgestrektheid van het heelal. De weg, die het beeld van Dixie aflegt met zijn ski's, reikt tot aan de hemelpoorten. 

"Hij was een heel integer en eenvoudig persoon. Het ene moment kon hij over dagdagelijkse dingen praten en het andere moment was hij weer  bezig met een nieuwe uitdaging. Toen ik hem vroeg of dat allemaal niet gevaarlijk was, zei hij “Ja, natuurlijk. Dat weet ik wel, maar ik neem berekende risico’s. We gaan goed voorbereid aan die avonturen beginnen”. Dat zal ook wel zo geweest zijn. Dixie was een man, die geen uitdaging uit de weg ging", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

De stad Nieuwpoort wil graag een rouwregister openen voor Dansercoer, maar kijkt nog even hoe dat op een coronaveilige manier kan.

Meest gelezen