Huisarts uit Hasselt: "Kom als vakantieganger niet naar ons voor PCR-test"

Pieter-Jan Van Landegem, huisarts in Hasselt en voorzitter Huisartsenkring Herkenrode, krijgt nu al heel wat telefoontjes van vakantiegangers die zich willen laten testen voor hun reis. Zulke preventieve testen zouden niet door de huisartsen uitgevoerd moeten worden, vindt hij. 

"Wij krijgen nu al heel wat telefoontjes", zucht huisarts Van Landegem. "Meer dan de helft van de mensen die bellen, zijn vakantiegangers of mensen die vragen hebben rond reizen. Dat is al een tijdje gaande en zorgt voor een redelijke belasting." Hoewel de huisarts de nood om te reizen begrijpt, verwijst hij deze mensen toch liever door naar andere plekken. "Maak een afspraak bij een testcentrum of privélaboratorium. Daar is de testcapaciteit wel beperkt", geeft de huisarts toe. "Er moet dus dringend meer testcapaciteit bijkomen, om vakantiegangers op te vangen."

Luister hier naar het volledige gesprek met huisarts Pieter-Jan Van Landegem:

De tien coronatestcentra in Limburg bekijken of het mogelijk is de capaciteit op te voeren. In het testcentrum in Tongeren bijvoorbeeld proberen ze tegemoet te komen aan de toenemende vraag. Ze maken in het triagecentrum twee uur extra vrij voor toeristen, wat betekent dat er 50 mensen per dag extra getest kunnen worden. Dokter Hans Bamelis, verantwoordelijke van het triagecentrum in Tongeren, vertelt dat het aantal nog kan worden opgevoerd. “We weten niet hoe het er over twee weken of een maand zal uitzien, dus we willen samen met het labo anticiperen op de drukte.” Hij benadrukt wel dat het haalbaar moet blijven: “Mensen weten wanneer ze op vakantie gaan, dus ze gaan hun afspraak ook enkele dagen op voorhand moeten inplannen.”

Meest gelezen