Oud-collega Kris Smet: "Paula Sémer kreeg dingen gedaan die nu evident zijn, maar in haar tijd onbeschrijflijk waren"

Paula Sémer (96) heeft ontzettend veel taboes doorbroken en heeft zo veel betekend voor de emancipatie van Vlaanderen. Dat zegt oud-collega Kris Smet in "De afspraak" bij het overlijden van het tv-icoon. "Ze heeft dingen bereikt die nu vanzelfsprekend zijn, maar die in haar tijd onbeschrijflijk waren." Ook andere oud-collega's en vrienden brengen haar hulde. Een overzicht.

"Ze heeft een prachtig leven gehad, dat zei ze zelf ook. Alles waarover ze ooit heeft gedroomd, heeft ze kunnen verwezenlijken. Wie kan dat zeggen? Het is heerlijk om zo aan haar te kunnen terugdenken." Het is vol dankbaarheid en bewondering dat oud-presentator en journalist van de openbare omroep Kris Smet vanavond bij de dood van Paula Sémer stilstaat in "De afspraak" op Canvas.

BEKIJK - Wat heeft Paula Sémer precies betekend voor het neerhalen van heilige huisjes op de openbare omroep en in Vlaanderen in het algemeen? Oud-collega Kris Smet legt het uit in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

"Ze heeft ontzettend veel taboes doorbroken", zegt ze over haar baanbrekende praatprogramma's in de jaren 50 en 60 waarin ze onderwerpen als seks en abortus niet uit de weg ging. "Niemand zal ooit kunnen schatten wat ze voor de emancipatie van Vlaanderen heeft betekend."

"Ze is altijd blijven vechten, onder het mom van een charmante, lieftallige en zachtmoedige vrouw. Dat was ze ook, maar binnenin was Paula iemand met een rotsvaste overtuiging. Zoetjesaan, stapje voor stapje, heel beheerst en heel intelligent heeft ze altijd bereikt wat ze wou bereiken. Ze heeft dingen voor elkaar gekregen die nu voor iedereen evident zijn, maar die in haar tijd onbeschrijflijk waren."

Paula had het pad geëffend, wij moesten er maar in lopen

Kris Smet

Toen Smet onder de hoede van Sémer bij de openbare omroep begon, was die nog een echt mannenbastion. "Wij waren ocharme de vrouwtjes die koffie moesten schenken. Onder haar leiding ben ik ooit begonnen aan een programma rond geneeskunde. De mannen onder de collega's hebben dat toen met man en macht proberen te verhinderen. Het kon toch niet dat ik als vrouw en zij als mijn producer een uitzending over geneeskunde zouden maken? Dat is veranderd en daarin is vooral zij geslaagd. Zij had het pad geëffend, wij moesten er maar in lopen."

In onze hoofden was Paula een beetje onsterfelijk en dat zal ze ook blijven

Kris Smet

"Paula had veel zin voor humor. Ze leek altijd een ernstige vrouw, maar ze kon fantastisch goed lachen en ze was ook een levensgenieter. Ze hield van lekker eten, van een goed glas wijn, van een prachtig theaterstuk. Het was een wonderbaarlijke vrouw. 30 jaar geleden al sprak ze over euthanasie. Ze is er blijven voor ijveren en ze heeft het gelukkig ook voor zichzelf kunnen beslissen. Ik ben in haar plaats blij dat het zo is gegaan. Ik ga haar echt missen. Ze was in onze hoofden een beetje onsterfelijk en dat zal ze ook blijven. Daarvan ben ik overtuigd."

BEKIJK - In oktober 2019 dook Paula Sémer op in een satirische sketch van "De ideale wereld" over (in)correct taalgebruik van Vlaamse politici:

Videospeler inladen...

Rachel Frederix: "We waren twee tettertrienen"

"Ik zal haar enorm missen", zegt ook die andere oud-collega Rachel Frederix met een krop in de keel. Frederix verliest met Sémer een dierbare een hartsvriendin, vertelt ze in "Het journaal". "Het was een enorm knappe, mooie vrouw. Dat was ze nu nog, op haar 96e. Een dame om "u" tegen te zeggen, al konden wij "jouwen". Ze kon heel goed luisteren, al kon ze ook goed praten. We waren twee tettertrienen, absoluut. Ze zit in mijn hart."

BEKIJK - Rachel Frederix blikt vol liefde en met een krop in de keel terug op haar vriendschap met Paula Sémer (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Luc Appermont: "Ze had veel respect voor de taal, de kijker en haar collega's"

Presentator Luc Appermont heeft Paula Sémer gevolgd van de eerste dag dat ze op televisie kwam. "De allereerste tv-avond speelde ze mee in het eerste televisiespel en pas drie à vier dagen later heeft ze als eerste een omroepbeurt gedaan." In de jaren 70 ging hij zelf aan de slag bij de toenmalige BRT. "Ze gaf advies en ze bleef in contact met ons. Ze had heel veel respect voor de taal, de kijker en haar collega's." 

Ook Appermont zegt dat de openbare omroep in de tijd van Sémer een echt mannenbastion was. "Ze heeft veel tegenkanting gekregen bij de openbare omroep en ze heeft tegen veel vooroordelen moeten vechten. Toen ze producer was geworden, wou ze een technische vergadering bijwonen. Zij kwam iets later binnen en de man die toen het woord had zei: "Ik hoop, mevrouw, dat u uw breigoed bijhebt, dan kunt u in een hoekje rustig verder breien." Ze heeft veel werk moeten verrichten om erkend te worden en meer te zijn dan omroeper en presentator."

Ook na haar pensioen schuwde ze de camera's niet. Ze kwam nog af en toe op tv om haar mening te geven over bepaalde onderwerpen. "Nog niet zo lang geleden was ze te gast in "Vandaag" op Eén. Tijdens de repetities ging ze op de stoel van gastvrouw Danira zitten en las ze een tekst af van de autocue. Dat deed ze met verve. Toen zei ze achteraf heel fel: "Ik kan het nog." Dat vond ik zo prachtig, want ze kon het inderdaad nog." 

BEKIJK - Wat heeft Paula Sémer betekend voor vrouwen die vandaag in de media werken of op een andere manier een zichtbare functie hebben? Ze vertellen het zelf in dit fragment uit "Laat":

Videospeler inladen...

Goedele Liekens: "Paula durfde tegen de stroom in te gaan"

Tv-presentator Goedele Liekens noemt Paula Sémer een groot voorbeeld. Ze voelde zich ook erg gesteund door haar. "Zij zei altijd: "Als je je nek uitsteekt, dan heb je iemand nodig die achter je staat en ik sta achter jou, Goedele." Ze heeft ook zelf heel wat meegemaakt met de controversiële programma's die ze destijds maakte. Ze durfde echt tegen die stroom ingaan en ze durfde mij daar ook in te steunen. Ze was niet alleen geëngageerd en moedig, maar ook heel warm."

Volgens Liekens vocht Sémer voor haar overtuiging, ook als iedereen zich tegen haar keerde. "Op die manier heeft ze wel wat stenen in de rivier verlegd."

Beluister hier het gesprek met Goedele Liekens in "Spits" op Radio 2:

Jo De Poorter: "Dankzij Paula is ons leven vandaag prettiger, rechtvaardiger en eerlijker"

Ook tv-presentator Jo De Poorter is vol lof over Sémer. "Alles wat je bij de televisie kan doen heeft ze gedaan", zegt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Ze heeft gepresenteerd, geproduceerd, geregisseerd, en nadien had ze ook nog een politieke carrière." Sémer zette zich ook in op maatschappelijk vlak. "Dankzij haar is ons leven vandaag prettiger, rechtvaardiger en eerlijker."

Beluister hier het gesprek met Jo De Poorter in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Momenteel is een film in de maak over het leven van Paula Sémer. Beluister hier een gesprek met Katrien De Groef, een van de twee scenaristen, in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen