ROBIN UTRECHT

In welke steden en gemeenten moeten we nog een mondmasker dragen? 

Verschillende steden in West-Vlaanderen bouwen de mondmaskerplicht af. In Kortrijk, Ieper, Oostende en Knokke-Heist is het niet meer verplicht om continue een mondmasker dragen. Het blijft wel verplicht om een mondmasker op zak te hebben. In bepaalde zones in Roeselare en Brugge blijft de mondmaskerplicht. 

In heel wat steden en gemeenten in West-Vlaanderen is het ondertussen niet meer verplicht om een mondmasker te dragen. Je moet goed uitkijken waar het wel moet en waar niet. Radio 2 West-Vlaanderen zet het voor jou op een rijtje. 

Mondmasker NIET meer verplicht

In Knokke-Heist, Koksijde en Oostende moet je buiten geen mondmasker meer dragen, ook niet in de winkelstraten en het stadscentrum. Enkel wanneer het heel druk is en mensen dus onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden, moet je een mondmasker opzetten. Op de zeedijk is er nergens nog een mondmaskerplicht aan onze kust. 

Ook in Kortrijk kan je vanaf morgen zonder mondmasker de straat op, ook in het winkelwandelgebied. In de winkels zelf blijft een mondmasker verplicht. In Ieper mag je pas vanaf volgende week maandag je mondmasker afdoen in de winkelstraten in het stadscentrum, rond de markt en op het stationsplein. 

In alle horecazaken, stations & perrons, tijdens markten of op evenementen blijft het voorlopig verplicht om een mondmasker te dragen. Volgens gouverneur Carl Decaluwé is het in West-Vlaanderen wel nog verplicht om altijd een mondmasker bij je te hebben, voor het geval het plots te druk wordt.

Mondmasker blijft verplicht!

In Roeselare, Brugge en Blankenberge geldt de mondmaskerplicht nog steeds in bepaalde centrumgebieden. In Brugge wachten ze nog met het versoepelen van de mondmaskerplicht tot 18 juni, na het nieuwe overlegcomité. Tot dan moet je een mondmasker dragen in de drukste gedeeltes en de winkelstraten van de stad, in een afgebakende zone bij het station en in de omgeving van het Jan Breydel stadion. 

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het belangrijk om voorzichtig te zijn en blijven op die manier de regels rond mondmaskers ook duidelijk: "Zo willen we de verwarring vermijden wanneer je nu een mondmasker moet opzetten en wanneer niet. Ook voor de politie is dit makkelijk te hanteren. Wanneer je alleen een mondmasker moet dragen wanneer het druk is, kan dit voor discussies zorgen. Voor de ene is het al druk wanneer er een paar mensen in de omgeving zijn en andere moeten bijna op elkaar lopen vooraleer zij een mondmasker zouden opzetten". 

Een mondmasker dragen wanneer het te druk is, kan zorgen voor discussies en dat willen we absoluut vermijden
Dirk De fauw, burgemeester van Brugge (CD&V)

In Roeselare komt de taskforce eind deze week samen om te bespreken wat er verder moet gebeuren met de mondmaskerplicht. Tot hierover een besluit valt, moet je in Roeselare een mondmasker dragen in de winkelstraten in het stadscentrum, op de TRAX-site en in de omgeving van de scholen.

Uiteindelijk blijft ook de mondmaskerplicht in Blankenberge gelden. Daar moet je nog altijd een mondmasker dragen in de straten van het winkelcentrum en in de schoolomgevingen. "Wij zullen de adviezen van de nationale veiligheidsraad opvolgen. Wij houden de regels rond mondmaskers, zoals ze nu zijn en gaan niet plots alles omgooien. Anders kan dit heel verwarrend worden voor toeristen in welke kustgemeente een mondmasker wel en niet verplicht is", besluit burgemeester Daphné Dumery (N-VA). 

Meest gelezen