Archieffoto
foto: Pexels

Pastoor Montenaken (69) krijgt geen straf voor bedreigingen met riotgun: “Toen ze mijn keeshondje wilden meenemen, werd het me te veel”

De pastoor van Montenaken (Gingelom) krijgt een opschorting van straf voor het bedreigen van politieagenten die samen met medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn verwaarloosde dieren in beslag kwamen nemen. Dat gebeurde in de pastorij van Montenaken in augustus 2019. 

Agenten van de dierenpolitie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken gingen op bezoek bij de pastoor omdat vermoed werd dat hij zijn dieren niet goed verzorgde. Maar die reageerde razend. “Als dat zo zit dat jullie mijn dieren meenemen, dan ga ik naar boven, neem ik mijn riotgun en schiet jullie allemaal dood”, staat te lezen in het vonnis. Dat wapen werd ook gevonden en in beslag genomen. Hij werd echter vrijgesproken voor het verboden wapenbezit, want de man bleek in het bezit te zijn van de juiste vergunning.

Kleine dierentuin

Uiteindelijk nam de politie heel wat dieren mee: een kat, twee dwergpapegaaien, drie valkparkieten, een geelkuifkaketoe, een grijze roodstaartpapegaai, zes goudvissen en een shubunkin (ook een soort goudvis). “Toen ze ook mijn keeshondje wilden afpakken, werd het me te veel”, verklaarde de pastoor achteraf. Begin maart werd de pastoor door de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een celstraf van zes maanden en een boete van 800 euro voor het uiten van de bedreigingen. Tegen dat vonnis ging hij in verzet, met succes want nu krijgt hij een opschorting van straf.

Intussen verblijft de pastoor in een woonzorgcentrum. Het bewuste keeshondje is opgevangen bij een parochiaan in Montenaken.

Meest gelezen