A

Dixie Dansercoer schreef over "puur geluk" in Groenland, maar die witte schoonheid kan verraderlijk zijn

De ongelukkige dood van poolreiziger Dixie Dansercoer toont aan dat expedities in Groenland niet zonder gevaar zijn. Dat heeft volgens glacioloog Philippe Huybrechts vooral te maken met de gletsjerspleten of -kloven die je niet altijd ziet, maar wel gevaarlijk diep zijn. Dat het terrein in het westen van Groenland mooi maar gevaarlijk is, blijkt ook uit de blogpost die Dixie Dansercoer bijhield.

Wie Groenland zegt, zegt ook sneeuw, ijs en gletsjers. Vooral die gletsjers zijn niet zonder gevaar. "Er zijn verschillende soorten gletsjerkloven" , legt Philippe Huybrechts uit. "Je hebt de gletsjerspleten, eigenlijk scheuren in het gletsjeroppervlak van enkele tientallen meters breed en 50 à 60 meter diep." 

De gletsjerspleten zijn nog bedekt door sneeuw en daardoor zie je ze niet

Glacioloog Philippe Huybrechts (VUB)

"Lager op de ijskap heb je een andere soort: gletsjermolens of kolkgaten waarin tijdens de zomer smeltwater wordt afgevoerd van het oppervlak van de ijskap." Die gletsjermolens kunnen volgens Huybrechts tot wel 1.000 meter diep zijn. "Als je daarin valt, verdwijn je in een groot gat." Dat is dus wat Dixie Dansercoer is overkomen.

Het ongeluk van Dixie Dansercoer is beslist geen unicum. Vorig jaar nog is een Zwitserse collega van Philippe Huybrechts verongelukt in Groenland. "Dat was op enkele honderden meters van het weerstation waar hij al 30 jaar lang elke zomer kwam", legt hij uit. De man verdween allicht in een gletsjermolen tijdens een wandeling na de maaltijd.

"Nu is het nog vroeg in het seizoen", legt Huybrechts uit. "De gletsjerspleten zijn nog bedekt door sneeuw en daardoor zie je ze niet. Soms ga je erover en gebeurt er niets, en soms zak je door een sneeuwbrug en dat kan fatale gevolgen hebben." Volgens Huybrechts is de kans erg klein dat het lichaam van Dixie Dansercoer wordt gevonden.

Beluister hieronder het gesprek met Phillippe Huybrechts in "De wereld vandaag" en lees eronder voort: 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Dansercoer had heel wat ervaring, maar kon nog altijd intens genieten van zijn expedities. Dat blijkt uit de blogpost die hij van zijn expeditie in West-Groenland bijhield. Zijn verhalen getuigen van de ontberingen die hij moest doorstaan, zijn afhankelijkheid van de elementen,maar ook van de schoonheid die hij mocht ervaren.

In 2014 maakte Dixie Dansercoer samen met een Canadese collega een tocht van 4.000 kilometer over de ijskap van Groenland, voortgetrokken door snowkites. Bekijk hier het Journaalverslag van toen.  De tekst gaat voort onder de video.

Videospeler inladen...

Prachtige dag! Alsof je onverwacht een briefje van 20 dollar in je zak vindt

Dixie Dansercour in zijn blogpost

Zo postte hij twee dagen geleden nog een verhaal van hoe hij en zijn gezel toch verder kunnen snowkiten door een onverwachte weersverbetering. “Prachtige wolkenformaties, verschillende soorten landschappen en vijf minuten van PUUR GELUK toen alle sneeuwruggen verdwenen en we dankzij een zachte laag sneeuw van normale omstandigheden konden genieten." 

"De slee achter ons had niet meer te lijden onder het oneffen terrein en mijn ski’s ratelden en klopten niet meer", schrijft Dansercoer. "Prachtige dag! Alsof je onverwacht een briefje van 20 dollar in je zak vindt"

Andere dagen waren heel wat lastiger, met dank aan het soms gure weer, de sneeuwduinen en de gletsjers.

Snowkiten was voor Dixie Dansercoer een manier om sneller vooruit te raken. "Snowkiten is eigenlijk hetzelfde als kitesurfen, maar je surfboard ruil je dan in voor een snowboard of ski's", legt kitesurfinstructeur Thierry De Kinder uit. "In Groenland is er overal genoeg sneeuw, en wind is er ook genoeg. Zo kan je grotere afstanden afleggen in een veel snellere tijd." Voor alle duidelijkheid: voor zover bekend was Dixie Dansercoer niet aan het snowkiten toen hij is verongelukt.

Beluister hieronder het gesprek met Thierry De Kinder in "De wereld vandaag":

.

Meest gelezen