Sam Smedts van de UAntwerpen met Jelle Cleymans in de Radio 2-studio.

Sensor tjilpt als de lucht niet voldoende geventileerd wordt

Twee productontwikkelaars van de Universiteit Antwerpen hebben een speels apparaatje ontworpen om het CO2-niveau te meten. Tjilp heet het en het ziet er ook uit als een soort vogeltje dat tjilpt als de luchtkwaliteit slecht is. Het idee haalden de onderzoekers bij de kanaries die vroeger mijnwerkers verwittigden als er een probleem was met de lucht in de mijnschachten.

Op woensdag 9 juni mogen horecazaken opnieuw klanten binnen verwelkomen. Een goede luchtkwaliteit en ventilatie zijn daarbij cruciaal. Om de luchtkwaliteit te meten hebben Jochen Vleugels en Sam Smedts, verbonden aan het departement Productontwikkeling van de UAntwerpen een speels apparaatje ontwikkeld dat het CO2-niveau meet. 

"Het is een kleine sensor, niet veel groter dan een sleutelhanger, dat mensen zelf kunnen meenemen", vertelt Sam Smedts op Radio 2 Antwerpen. " 

Als een ruimte voldoende geventileerd is, kleurt Tjilp groen. “Het vogeltje zal af en toe ook tsjilpen, om duidelijk te maken dat ie actief is”, vertelt Sam Smedts. “Bij een dalende luchtkwaliteit zal het vogeltje geel kleuren, maar er is nog geen reden tot paniek. Blijft de kwaliteit verslechteren? Dan zal Tjilp verkleuren naar oranje. Dit is een indicatie dat ramen moeten geopend worden om betere ventilatie te kunnen voorzien. En wordt de luchtkwaliteit nog slechter waardoor de CO2-waarde het alarmniveau overstijgt, dan zal Tjilp rood kleuren en alarm slaan. Dan is het raadzaam om alle mogelijke ramen te openen en de ruimte te verlaten tot het CO2-niveau is verbeterd.”

Kanarie in de koolmijn

De productontwikkelaars haalden de mosterd bij de kanaries die mijnwerkers vroeger mee onder de grond namen. Als die vogeltjes letterlijk van hun stokje vielen, wisten de kompels dat er te weinig zuurstof was of dat er dodelijke gassen zich aan het opstapelen waren. Voor de mijnwerkers was dat het signaal om zo snel mogelijk weer naar boven te gaan.

Meest gelezen