Alexander Dumarey

Stad Gent geeft extra geld aan sociale huisvestingsmaatschappijen:"Er komen meer en betere sociale woningen"

Gent wil de sociale woonorganisaties extra financieel ondersteunen, zodat ze meer sociale woningen kunnen (ver)bouwen. De stad wil vooral dat de sociale huisvestingsmaatschappijen blijven investeren om mensen die het niet breed hebben, in de stad te houden. "We geven de woonorganisaties meer ademruimte ook om toekomstgericht te investeren." 

Sociale huurwoningen zijn voor gezinnen met een laag inkomen dé woonoplossing, want de private markt is voor hen vaak te duur. Gent wil de sociale huurmaatschappijen nu een duwtje in de rug geven. De stad investeert 21 miljoen euro om meer en betere sociale huurwoningen te bouwen. De huurmaatschappijen krijgen al geld van Vlaanderen, maar Gent wil hen extra helpen.  

De stad wil er met de investering vooral voor zorgen dat de sociale woonmaatschappijen geen schulden maken. Want, ze kunnen geen hoge huur vragen en toch moeten ze investeren in renovaties en nieuwe woningen. "We gaan er ook voor zorgen dat grote gezinnen de kans krijgen om een sociale woning te huren, want vaak vallen zij uit de boot. Als we extra subsidie geven aan de huisvestingsmaatschappijen kunnen zij ook zorgen dat er huizen zijn voor die doelgroep," zegt schepen Tine Heyse (Groen). 

Geld voor drie sociale woonorganisaties

Voor de sociale huisvestingsmaatschappijen ABC, Volkshaard en De Gentse Haard liggen de bedragen al vast: ABC ontvangt 1.077.000 euro, Volkshaard 1.692.500 euro en De Gentse Haard 1.795.000 euro.  Voor WoninGent, de grootste speler op de Gentse sociale woonmarkt, is het subsidiedossier nog in opmaak. De eerste vijf jaar komen er  316 nieuwe sociale woningen, 460 andere worden gerenoveerd. In totaal voorziet de stad over meerdere jaren 21 miljoen euro. 

Het geld wordt gebruikt om woningen zo energieneutraal te maken, woningen van de toekomst

schepen Tine Heyse

Met het extra geld kunnen de huisvestingsmaatsschappijen op een andere manier gaan bouwen. "We kunnen huizen en appartementen bouwen die energieneutraal zijn en op termijn is dat een win-winsituaties voor beide partijen", zegt directeur Mieke Dupont van ABC. "De subsidie is zeer belangrijk, zo kunnen we ook kleinschaliger bouwen en meer mogelijkheden geven aan de huurder. Zaken waar we anders gewoon geen geld voor hebben. We kunnen ook de nadruk leggen op mooiere architectuur"

kasto80

Meest gelezen