Radio 2

Tien nieuwe elektrische bussen voor De Lijn in het Hageland

Voortaan zullen er in het Hageland tien nieuwe elektrische bussen rondrijden op buslijnen van De Lijn. Onderaannemer Multiobus zal de bussen ook op groene energie laten rijden. "Wij wekken onze eigen stroom op met zonnepanelen en door de grote batterijcapaciteit kunnen ze de hele dag rijden zonder bij te moeten laden."

De onderaannemer van De Lijn zal de bussen gebruiken voor het stads- en streekverkeer in Vlaams-Brabant, vooral in het Hageland. De bussen tijden 100% elektrisch en zijn dus geen hybrides. "Door nieuwe technologie te gebruiken, rijden deze bussen quasi op detzelfde manier als een traditionele dieselbus", vertelt de CEO van Multiobus, Olivier van Mullem. "Onze stroom wekken we zelf op met zonnepanelen en de batterijen gaan extra lang mee. Zo kan één bus zo'n 350 kilometer rijden zonder te moeten opladen." (lees verder onder de foto)

Radio 2

Geen zijspiegels meer

De nieuwe bussen zullen bovendien geen zijspiegels meer hebben. Een slim camerasysteem moet ervoor zorgen dat dode hoeken nog beter zichtbaar worden voor de chauffeurs. 's Nachts zullen de camera's werken met infrarood waardoor de beelden duidelijk blijven. "We willen ons  steentje bijdragen aan een beter milieu door bussen te gebruiken die geen schadelijke stoffen uitstoten", klinkt het. "De chauffeurs zijn heel tevreden over het comfort van de elektrische bussen. Ze rijden erg stil en er is geen stinkende dieselgeur meer." Ook voor de passagiers voorziet het bedrijf een leuk extraatje: er zijn in de hele bus USB-poorten en wifi aanwezig. Tot slot zijn alle zitplaatsen ook uitgerust met veiligheidsgordels.

Meest gelezen