Versoepelingen in de sport: Oost-Vlaamse recreatiebaden en sporthallen opnieuw open

Vanaf vandaag, 9 juni, worden heel wat coronamaatregelen versoepeld, ook in de sport. De Oost-Vlaamse sportbaden zijn al een tijdje weer open, maar zwemmers kunnen vanaf nu ook weer in de recreatiebaden duiken en van de glijbanen glijden. Ook de sporthallen openen opnieuw de deuren na enkele maanden. Vanaf vandaag mogen niet alleen kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen weer binnen voetballen, badmintonnen of basketballen.

Zwembaden in Oost-Vlaanderen waren al langer open om baantjes te trekken. Vanaf vandaag kunnen zwemmers ook opnieuw plonzen in de recreatiebaden. Ook het Olymposzwembad in Dendermonde opent zijn deuren. Falke Franssen legt uit hoe ze de heropstart daar aanpakken: "Alles gaat open, ons nieuw peuterbad, alsook de glijbanen en ons buitenbad. In totaal zijn steeds maximum 100 mensen tegelijkertijd toegelaten."

Reservatiesysteem

Wie wil gaan zwemmen, controleert op voorhand best de website of en hoe er gereserveerd moet. Ook het Olymposzwembad werkt met reservaties: "Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is enkel het groot bad, het kinderbad en peuterbad open. Enkel op die dagen moet er gereserveerd worden. Op de andere dagen van de week opent  het subtropische recreatiegedeelte, dat zonder reservatiesysteem werkt," legt Falke Franssen uit.

Er mogen maximum 100 mensen binnen, dus er hangen 100 kapstokken op een rek. Als die op zijn, dan zit het vol

Falke Franssen van het Olympuszwembad Dendermonde

Kapstokkensysteem

In totaal zijn steeds maximum 100 mensen tegelijkertijd toegelaten. Op de site van het Olymposzwembad komt binnenkort een livestream om lange wachtrijen voor de deur te vermijden. "We werken met een kapstokkensysteem. Er mogen maximaal 100 mensen binnen, dus er hangen 100 kapstokken op een rek", legt Franssen uit. "Op dat rek is een webcam gericht waarop je kan volgen hoeveel kapstokken nog over zijn. Als die op zijn, dan zit het vol."

Blaarmeersen

Wie buiten wil zwemmen kan vanaf vandaag in de Blaarmeersen in Gent terecht. Oost-Vlamingen en Gentse studenten krijgen gratis toegang (op vertoon van hun identiteitskaart). Niet-Oost-Vlamingen moeten online reserveren.

Onze clubs zitten echt te wachten tot ze er weer kunnen invliegen
Veerle Laurier, sportfunctionaris bij Stad Ronse

Sporthallen open voor volwassenen

Ook sporthallen mogen na enkele maanden weer de deuren openen. Sporthal 't Rosco in Ronse zit te popelen om alle clubs weer te ontvangen. "We hebben onze volwassenen verschrikkelijk lang moeten missen en het gemis was wederzijds", zegt Veerle Laurier, sportfunctionaris bij Stad Ronse. "Onze clubs zitten echt te wachten tot ze er weer kunnen invliegen."

Speciale regelgeving

Alle sporten, inclusief contactsporten kunnen opnieuw doorgaan. "Er gelden wel nog een heleboel regels om alles veilig te doen verlopen", zegt Veerle Laurier. "Er zijn aparte in- en uitgangen gemaakt, ons sanitair is aangepast, iedereen moet bij het binnenkomen de handen ontsmetten."

Voorlopig blijven de kleedkamers dicht. Enkel zij die aanwezig moeten zijn, mogen binnenkomen. De competities liggen nog stil en publiek is nog niet welkom. “Wij hopen om in september terug van start te gaan met de normale werking" aldus Laurier.

Wij hopen om in september terug van start te gaan met de normale werking
Veerle Laurier, sportfunctionaris bij Stad Ronse

Meest gelezen