Vissers klagen over wildgroei aan planten in het Donkmeer: "Vissen is praktisch onmogelijk geworden"

In het Donkmeer in Berlare groeit sinds kort heel wat gekroesd fonteinkruid. Vooral de strook waar gevist mag worden, zou al grotendeels begroeid zijn. Enkele vissers klagen over de massale groei van de planten. "Dat kruid is zodanig verspreid dat vissen er praktisch onmogelijk geworden is", zegt visser Rudi Vansnick. De vislijnen zitten erin vast.

In het Donkmeer in Berlare is het gekroesd fonteinkruid sinds een drietal weken enorm toegenomen. Het kruid zou zich vooral verspreiden aan de oevers waar de hengelaars mogen vissen. Dat maakt het een pak moeilijker voor de vissers. "Je vislijn blijft gemakkelijker in de plantengroei hangen en zo verlies je je vangst", zegt visser Rudi Vansnick. "Het is een echte plaag aan het worden en het neemt het plezier van het vissen weg".

Voordelen van fonteinkruid

Schepen van Toerisme Steven Vandersnickt (Open VLD) wijst op de positieve kanten van het kruid. "De waterkwaliteit is zo verbeterd dat het fonteinkruid spontaan sneller is gaan groeien. Het kruid maakt niet alleen het water helderder en zuurstofrijker, het bestrijdt ook de blauwalgen in het meer", legt de schepen uit.

We willen in dialoog gaan met de vissers om te zien wat er in de toekomst beter kan
Steven Vandersnickt, schepen van Toerisme

Begrip voor vissers

De schepen toont evenwel begrip voor de situatie van de vissers. "We zijn op zoek naar een oplossing zodat ze in het Donkmeer kunnen blijven vissen", zegt Vandersnickt. "We willen in dialoog gaan met de vissers om te zien wat er in de toekomst beter kan". Er werd al een werkgroep opgericht samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, maar die kon door corona voorlopig nog niet samenkomen.

kasto80

Meest gelezen