VN-Veiligheidsraad steunt Antonio Guterres voor nieuw mandaat als secretaris-generaal van Verenigde Naties

In New York heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem de kandidatuur gesteund van de Portugees Antonio Guterres voor een nieuw mandaat als topman van de organisatie. De Algemene Vergadering hakt op 18 juni de knoop door, maar het lijkt vrijwel zeker dat Guterres op post blijft. 

De 72-jarige ex-premier van Portugal is secretaris-generaal van de VN sinds 2017. Een tweede ambtstermijn voor een VN-topman is doorgaans gebruikelijk, tenzij die een van de grootmachten met een veto in de Veiligheidsraad tegen het hoofd stoot. Guterres is een man met uitgesproken meningen, maar kreeg zonder veel problemen de unanieme steun van de Veiligheidsraad. Hij was ook de enige kandidaat.

Volgende week zou de Algemene Vergadering van de VN de uiteindelijke beslissing nemen, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat die Guterres de laan zal uitsturen. 

Guterres heeft er nu al vijf jaar bij de VN opzitten. Hij geniet daar een goede reputatie als diplomaat en durft al eens tegen schenen schoppen. Toch is hij er niet in geslaagd om oplossingen uit te werken voor conflicten in Syrië, Jemen, Mali en Venezuela en kon hij de oorlog in de Ethiopische provincie Tigray niet voorkomen, evenmin als het drama met de etnische zuivering van 800.000 Rohingya in Myanmar, laat staan de recente militaire staatsgreep daar. Ook het klimaat hangt als een heet hangijzer boven de VN.

Dat ligt echter ook aan de beperkingen van de functie van VN-topman. Die kan slechts resultaten boeken als hij niet gehinderd wordt door de grootmachten en dat is de voorbije jaren wel zo geweest. De tegenstellingen tussen het Westen en autoritaire regimes in Rusland en China verlammen de VN en ook het unilaterale optreden onder de gewezen Amerikaanse president Donald Trump heeft de positie van de Verenigde Naties geen goed gedaan. 

Meest gelezen