BEKIJK: Wat met brugpensioen zware beroepen? Hoe hard stijgt minimumloon? Jouw vragen over  sociaal akkoord beantwoord

Na een ware onderhandelingsmarathon bereikten werkgevers en vakbonden vannacht een voorakkoord over vier grote sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en er zijn afspraken over soepelere overuren, eindeloopbanen en de gelijktrekking van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden. Maar wat betekent dat nu in praktijk? VRT-journalist en expert arbeidsmarkt Chris De Nijs beantwoordt jouw vragen in onze VRT NWS Live.

Hoeveel houd ik netto over van verhoging minimumloon? En wat is dat bedrag in 2026 nog waard?

Een belangrijke knoop die vannacht werd doorgehakt, was die over de minimumlonen. Deze zullen de komende jaren stapsgewijs verhogen. Volgend jaar in april komt er maximaal 75 euro bruto per maand bij, in 2024 en 2026 gaat het om telkens 50 euro netto extra.

75 euro bruto: het klinkt mooi meegenomen, maar hoeveel houd je daar nu daadwerkelijk van over? Volgens Chris De Nijs valt dat zeer goed mee:

Videospeler inladen...

En kan ik met die loonsverhoging in 2026 nog evenveel kopen als vandaag?

Videospeler inladen...

Krijg ik een uitkering in een landingsbaantraject? En wat doet dit met mijn pensioen?

Oudere werknemers kunnen volgens het voorakkoord vanaf 55 jaar minder gaan werken in landingsbanen. Deze vorm van tijdskrediet moet toelaten dat mensen langer aan de slag blijven. “Een regeling die geldt voor zo’n 3 miljoen werknemers in de privénijverheid”, verduidelijkt Chris De Nijs. “Als je voor de overheid werkt, gelden vaak andere regels, en ook voor gesubsidieerde sectoren zoals ziekenhuizen en rusthuizen zou ik hiermee opletten.”

Hoe je deze dagen invult, hangt volgens De Nijs af van je werkgever: “Hele of halve vrije dagen, zoiets moet je bespreken met je personeelsdienst of wordt in een arbeidsovereenkomst gegoten”. Op dagen dat je niet werkt, krijg je een uitkering: “De precieze bedragen vind je terug op de website van RVA, daar staat alles mooi vermeld.”

Een uitkering is voorzien, maar ontvang ik op lange termijn nog steeds evenveel pensioen?

Videospeler inladen...

Wat met het brugpensioen voor zware beroepen of lange loopbanen?

Ook over de eindeloopbanen raakten de sociale partners het eens. SWT, het vroegere brugpensioen, blijft bestaan en kan vanaf 60 jaar, ook als een bedrijf herstructureert. Wie op SWT gaat, moet tot 62 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt of een loopbaan van 42 jaar kunnen voorleggen.

Maar wat als je een zwaar beroep uitoefent, of eentje met veel nachtwerk? Of wat als je pakweg op je veertiende op de arbeidsmarkt terechtkwam en een loopbaan van 45 jaar achter je naam kan schrijven?

Videospeler inladen...

De enige uitzondering op de regel is volgens Chris De Nijs het medisch brugpensioen: “Dat kan nog steeds op 58 jaar, maar het gaat over niet veel mensen: de voorwaarden zijn vrij streng.”

Lonkt jouw brugpensioen? Chris De Nijs raadt iedereen aan om te kijken of je nog snel van een vroeger SWT kan genieten:

Videospeler inladen...

Wat zijn vrijwillige overuren eigenlijk? En moet je daar belastingen op betalen?

Ten slotte zijn er ook afspraken gemaakt over soepelere overuren: tot eind 2022 worden 120 extra uren vrijwillig overwerk mogelijk aan een fiscaal erg gunstig regime, voor zowel werknemers als werkgevers.

Maar wat zijn dat nu precies, ‘vrijwillige overuren’? En wie heeft hier het meeste voordeel bij: werkgevers of werknemers?

Videospeler inladen...

Wordt dit voorakkoord met zekerheid goedgekeurd? En wanneer mogen we dat verwachten?

Chris De Nijs ziet het alvast rooskleurig in:

Videospeler inladen...

De volledige VRT NWS Live met VRT-journalist Chris De Nijs - expert sociaal beleid, gezondheidsbeleid en arbeidsmarkt - kan je hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen