Videospeler inladen...

Vader van 5 met minimumloon blij met 70 euro extra door loonakkoord: "We zijn nog niet heel content, maar beter gezind"

Met zeven gezinsleden rondkomen met één loon van amper 1.200 euro per maand: Abdel (50) uit Lokeren doet het, maar hij moet creatief zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Door het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers sloten, verdient Abdel binnenkort zo'n 70 euro meer per maand. Onze reporter Vincent Verelst vroeg hem wat dat voor hem betekent. 

Abdel is een vader van vijf jonge kinderen en woont samen met zijn vrouw en kroost in Lokeren. Hij werkt als monteur en verdient soms amper 1.200 euro per maand. "Daar moet je dan mee rondkomen", getuigt hij in Laat. "En dat gaat zeker niet. Als je de vaste kosten betaalt, is het de eerste drie dagen van de maand al op."

Afgelopen nacht bereikten vakbonden en werkgevers een akkoord over een verhoging van het minimumloon. Volgend jaar in april komt er maximaal 75 euro bruto per maand bij tot ruim 1.700 euro. Netto hopen de vakbonden dat van die opslag zo'n 90 procent zal overblijven. 

Binnenkort zal Abdel dus een loonsverhoging van ongeveer 70 euro per maand krijgen. Bekijk hier zijn reactie en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Ik ben met alles tevreden, alle beetjes helpen

De 70 euro is een opkikker voor Abdel. Elke euro telt en vooral de facturen voor gas en elektriciteit wegen zwaar op het gezin.  Toch blijft Abdel creatief en positief ingesteld. Toen zijn buurman onlangs het dak liet renoveren, kreeg Abdel het hout van het oude dak. "Dat ga ik allemaal verzagen. Zo heb ik komende winter toch wat warmte in huis."

Bekijk hier hoe Abdel creatief zijn verwarmingskosten probeert te drukken en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Elektrische verwarming kost mij 300 euro per maand. Hiermee kan ik toch al 100 euro per maand besparen

Kinderen eerst

Het allerbelangrijkste voor Abdel, dat zijn de kinderen. "Zij komen altijd op de eerste plaats, op alle vlakken", vertelt hij. "Als we kleren kopen, kopen we eerst voor de kinderen. Ik koop voor mezelf hemden van één euro, een hemd van tien euro is te duur." Zelf moest Abdel al op z'n twaalfde bijklussen om zijn ouders te ondersteunen. "Ik heb zelfs nooit gehad wat mijn kinderen nu hebben." 

Ook bezoekjes aan de supermarkt zijn niet vanzelfsprekend voor het gezin. "We houden kortingen nauwlettend in de gaten en springen meteen op acties als 1+1 gratis."

Abdel krijgt een melding over een betalingsachterstand van internetleverancier Scarlet. Bekijk hier welke gevolgen dat mogelijk met zich meebrengt voor zijn dochter en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Dat moet zo snel mogelijk betaald worden want binnen twee dagen heb ik zeker geen internet meer en dan kan mijn dochter haar les niet meer volgen online

De liefde voor zijn kinderen blijkt nog maar eens uit de tuin van het gezin. Abdels dochters springen op de trampoline en duiken in het zwembad. "Die heb ik kunnen overkopen van een crèche die ervan af wilde", zegt Abdel. "Als je dat alleen zou moeten gaan kopen, dat kost 400 euro, dat zou ik nooit kunnen betalen." 

Bekijk hier hoe Abdel zijn kinderen altijd op de eerste plaats zet en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Eerst de kinderen, dan mijn vrouw, en ik op de laatste plaats

Ondanks de geldzorgen, blijft Abdel positief in het leven staan. "Het komt goed", herhaalt hij steeds. "Ik ben me er goed van bewust dat er veel mensen zijn die minder hebben dan ik."

Meest gelezen