Radio 2

Aalstenaars maken stripreeks in eigen dialect: "We drijven ook de spot met de burgemeester"

De Aalsterse carnavalsgroep 'Nèm Na' brengt een stripreeks uit in het eigen dialect. De reeks krijgt de naam 'Wanabies' en drijft de spot met lokale politici, maar dat is niet de enige reden waarom ze de strips maken. "Het is ook de bedoeling om hier wat geld mee te verdienen, want door corona waren er weinig inkomsten", zegt scenarist Gie Van de Meerssche.

De Aalsterse arnavalsgroep "Nèm Na" pakt uit met een stripreeks in het Aalsterse dialect om zo wat geld in het laatje te krijgen, want dat is in coronatijden niet altijd even makkelijk. "Er zijn weinig inkomsten voor carnavalsgroepen. Wij zijn ook geen groep die graag kaarten verkoopt voor eetfestijnen, maar zo’n stripreeks leek ons wel een leuk idee", vertelt scenarist Gie Van de Meerssche. 

Familie uit Dendermonde

De hoofdrol van de stripreeks is voor een zogenaamd marginale familie uit Dendermonde: de "Wanabies". Naar hen is de stripreeks vernoemd, want zij moeten de stad redden van burgemeester Christoph D’haese. Met de titel van het eerste album verwijzen ze ook naar hem: "Plan Dozje", oftewel Plan D'haese. 

(Lees verder onder de foto)

Bedenkers Gie Van de Meerssche en  Kenny Baele

"Van de pot gerukt"

In het album smeedt de burgemeester snode plannen om stemmen te ronselen en daarbij heeft hij het op carnavalisten gemunt. "Het verhaal is van de pot gerukt. De dingen die onze burgemeester doet in de reeks heeft hij in het echt uiteraard nog nooit gedaan. Dat hopen we toch", lacht de scenarist. Van de eerste strip zijn er nu 3.000 gedrukt. Het tweede verhaal is in de maak. Jaarlijks zouden er 2 à 3 strips moeten uitkomen. 

kasto80

Meest gelezen