Aalter komt met nieuw circulatieplan: "We willen de vrachtwagens weren uit het centrum"

Vanaf 1 september gaat in Aalter het nieuwe circulatieplan in. In alle dorpskernen van de hoofd- en deelgemeenten komt er een zone 30. Daarnaast worden vrachtwagens uit het centrum geweerd. "Het is een gigantisch veiligheidsprobleem voor fietsers en andere weggebruikers wanneer truckers zich langs gemeentewegen parkeren", vertelt burgemeester Pieter De Crem (CD&V).

Het circulatieplan dat Aalter gaat invoeren, lijkt op sommige vlakken ingrijpend. Zo worden parkings die momenteel helemaal gratis zijn, beperkt door een maximale parkeertijd van 3 uur op te leggen. Verschillende straten in het centrum van Aalter, Knesselare en Ursel krijgen eenrichtingsverkeer. Specifiek in het Aalterse centrum zullen vrachtwagens niet meer kunnen parkeren. "Het probleem doet zich voor wanneer de trucks niet in gebruik waren voor vrachtvervoer", legt burgemeester Pieter De Crem (CD&V) uit. "Dan staan ze vaak gevaarlijk langs de weg geparkeerd."

We bieden een betaalde parking aan voor vrachtwagens

Pieter De Crem, burgemeester van Aalter (CD&V)

Extra parking voor vrachtwagens

Om te voorkomen dat vrachtwagens zich net buiten het centrum van Aalter gaan parkeren, zoekt De Crem naar een oplossing. "We zien in andere steden en gemeenten dat trucks zich in woonwijken gaan parkeren en dat is niet de bedoeling. We manen de chauffeurs aan om te praten met hun werkgever, maar bieden zelf ook een andere parking aan." Tegen betaling kunnen de vrachtwagens op een beveiligde parking buiten het centrum parkeren. "Zo nemen we onze verantwoordelijkheid."

Meest gelezen