Twee gewonde medewerkers van HALO Trust die de aanslag overleefden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

10 doden en zeker 16 gewonden na aanslag op liefdadigheidsorganisatie in Afghanistan

In Afghanistan zijn tien medewerkers van een Brits-Amerikaanse ontmijningsdienst omgekomen bij een aanslag. Zestien anderen overleefden het geweld, maar raakten gewond. De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Dat meldt SITE Intelligence Group, een Amerikaanse ngo die de online activiteiten van jihadistische organisaties volgt. Eerder wees de overheid naar de bewapende rebellengroep taliban.

Bij een aanslag in de Afghaanse provincie Baghlan, ten noorden van de hoofdstad Kaboel, zijn tien medewerkers van de Brits-Amerikaanse liefdadigheidsinstelling HALO Trust omgekomen. HALO Trust is een internationale ngo die ontmijningsacties uitvoert in onder andere Afghanistan. Dinsdagavond bestormde een "onbekende gewapende groep" een kamp van HALO Trust en opende het vuur. Tien medewerkers lieten het leven en zeker 16 anderen raakten gewond.

Bijna 110 medewerkers uit lokale gemeenschappen waren aanwezig in het kamp en hadden net hun werkdag beëindigd. De slachtoffers van de aanslag hebben allemaal de Afghaanse nationaliteit. HALO Trust veroordeelde het geweld op zijn personeel. Ramiz Alakbarov, de speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan van de Verenigde Naties, betreurt de "gruwelijke" aanslag: "Het is weerzinwekkend dat een organisatie die werkt aan de ontmanteling van landmijnen en andere explosieven en het leven van kwetsbare mensen te verbeteren, het doelwit kan zijn."

Opeising door IS

Ondertussen werd de aanslag opgeëist door terreurorganisatie IS. Eerder werd de vinger gewezen naar de extremistische islamitische taliban. De Afghaanse vicepremier Amrullah Saleh beschuldigde hen ervan "geld en niet-ontplofte mijnen" te willen stelen van HALO Trust.

Volgens James Cowan, de CEO van HALO Trust, hielpen lokale talibanleden de aanvallers van IS weg te jagen. Zabibullah Mujahid, de woordvoerder van de taliban, veroordeelde de aanslag op de ngo: “We veroordelen aanslagen op weerlozen en zien het als een wreedheid. We hebben normale relaties met ngo's, onze moedjahedien (strijders voor de jihad) zouden nooit zo'n brutale daden uitvoeren."

De doodskisten van de tien Afghanen die omkwamen in de aanslag.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen