Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat wil met investeringsplan Chinese technologische dreiging tegengaan, China reageert misnoegd

In de Amerikaanse Senaat hebben Democraten en Republikeinen een ambitieus plan voor investeringen in wetenschap en technologie goedgekeurd. De ambitie van deze "historische tekst" is vooral om de economische dreiging van China en zijn autoritaire model tegen te gaan. China overweegt tegenmaatregelen.

Het plan maakt meer dan 170 miljard dollar vrij voor onderzoek en ontwikkeling, onder meer om bedrijven aan te moedigen om halfgeleiders te produceren in de Verenigde Staten. Nu gebeurt dat nog vaak in Azië. Een wereldwijd gebrek aan halfgeleiders in essentiële sectoren, van de autoindustrie tot communicatie, tonen de strategische uitdaging hiervan aan.

Er waren 68 stemmen voor en 32 tegen. De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden, om vervolgens door president Biden goedgekeurd te worden. Het plan maakt ook 54 miljard dollar vrij voor onderzoek naar en productie in de Verenigde Staten van telecomapparatuur.

De handelsoorlog met China is een van de weinige thema's waarbij Biden in het spoor treedt van zijn voorganger, Donald Trump. Ook in het Congres bestaat daarover consensus. "Als we niets doen, dan zijn onze dagen als dominante supermacht misschien wel geteld", waarschuwde Chuck Shumer, leider van de Democraten in de Senaat net voor de stemming. Shumers Republikeinse collega Mitch McConnell maakte wat voorbehoud bij de tekst, maar stemde wel in.

Paranoia

China reageert misnoegd op de Amerikaanse investeringsplannen en beschuldigt de VS ervan aan "paranoïde zinsbegoocheling" te lijden. De commissie Buitenlandse Zaken van het parlement in Peking noemde de Amerikaanse plannen inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. Het is volgens de commissie het recht van elk land zich economisch te ontwikkelen met behulp van technologie. 

Het Chinese parlement is ook van plan om vandaag nog te reageren op het groeiend aantal strafmaatregelen dat de VS en de Europese Unie nemen tegen de Chinese expansie. Er zou een speciale wet komen, "gericht tegen buitenlandse sancties". Het is nog niet precies bekend wat ze voor ogen hebben, maar mogelijk kunnen Chinese ondernemingen straks in Chinese rechtbanken schadevergoedingen van buitenlandse partijen eisen voor verliezen als gevolg van sancties. Het kan ook gaan over handelssancties tegen andere landen of uitsluiting van buitenlandse bedrijven van de Chinese markt.

Meest gelezen