Jeff Bezos van Amazon zou geen inkomstenbelasting betaald hebben in 2007 en 2011.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Amerikaanse superrijken betalen nauwelijks belastingen": hoe de 'rich and famous' profiteren van fiscale achterpoortjes

Samen werden de 25 allerrijksten in de Verenigde Staten tussen 2014 en 2018 ruim 400 miljard dollar rijker. In diezelfde periode betaalden ze - opnieuw allemaal samen - nog geen 14 miljard dollar aan inkomstenbelastingen. Dat zegt de Amerikaanse nieuwssite ProPublica, op basis van gegevens uit gelekte belastingaangiftes van een reeks bekende top-ceo's. 

Het zijn inderdaad niet de minsten van wie de belastingaangifte onder de loupe werd genomen. Onder hen Jeff Bezos van Amazon, Michael Bloomberg van het gelijknamige financiële agentschap en Elon Musk van onder meer Tesla en SpaceX. Of nog: de superrijke investeerders Warren Buffett en George Soros. Zonder uitzondering maakten zij gebruik van 'loopholes' - de achterpoortjes in de Amerikaanse fiscale wetgeving - om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. En dat op een perfect legale manier.

Het Amerikaanse belastingsysteem focust op inkomsten uit arbeid, en laat kapitaal grotendeels ongemoeid. En dat bevoordeelt uiteraard de allerrijksten. Die hebben veel mogelijkheden om hun belastingen zo laag mogelijk te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties oprichten, of schulden maken (een lening afsluiten wordt niet beschouwd als inkomen). Aandelen of vakantieverblijven of plezierjachten zijn vrij van belastingen, zolang de bezittingen niet worden verkocht.  (lees verder onder de foto)

Op die manier slaagden de miljardairs erin - volgens de website die de onthullingen publiceerde - om relatief gezien slechts een peulschil aan belastingen te betalen. Jeff Bezos (vermogen 185 miljard dollar - bron Forbes) zou in 2007 en 2011 helemaal niets hebben betaald, idem voor Elon Musk (152 miljard) in 2018. Daar waar de superrijken wel hun duit in het zakje deden, ging het om gemiddelde aanslagen van 15,8% op hun bruto-inkomen. Een aanslagvoet waarvan de meeste gewone Amerikanen alleen kunnen dromen. (lees verder onder de foto)

Elon Musk: 'geen belastingen in 2018'
(c) dpa-Zentralbild/dpa-pool

De onthullingen van ProPublica geven nieuwe argumenten aan de pleitbezorgers van extra belastingen op kapitaal (de 'wealth tax' of rijkentaks). Linkse Democratische politici zoals Elizabeth Warren willen dat op een vermogen van boven de 50 miljoen dollar (inclusief jachten en aandelen en huizen) een bijkomende 2 procent belastingen moet worden opgehoest. President Joe Biden is voorlopig niet te vinden voor een wealth tax, al is hij het idee van hogere belastingen voor superrijken wel genegen.

Verscheidene van de in de onthullingen betrokken miljardairs hebben gereageerd met de (terechte) opmerking dat ze betaalden wat ze moesten betalen en niets onwettelijks deden. Michael Bloomberg dreigt met een rechtzaak omdat de belastingaangiftes werden gelekt. Ook het Witte Huis noemt de niet-toegelaten verspreiding van vertrouwelijke informatie illegaal.  Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de zaak voor onderzoek doorgeschoven naar de inlichtingendienst FBI. 

Meest gelezen