Foto: DXR.

Auckland in Nieuw-Zeeland is de meest leefbare stad, Wenen dondert van eerste naar 12e plaats

Auckland lijkt dit jaar de leukste plek om te wonen. De stad staat alleszins bovenaan in de jaarlijkse rangschikking van het magazine The Economist Intelligence Unit (EIU). Opvallend is dat de traditionele koploper Wenen fors moet inboeten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis die in Nieuw-Zeeland weinig voet aan de grond heeft gekregen.

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is al jaren de nummer een in de ranking van de EIU. Het is ook een aangename stad, maar Oostenrijk heeft de voorbije twaalf maanden wel te lijden gehad onder de coronacrisis. Die crisis heeft overigens de hele rangschikking nogal fors door elkaar gegooid.

Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland/Aotearoa, schiet zomaar de top-10 binnen naar de hoogste plek. Nu is dat zo al geen onaangename plek, maar het feit dat Nieuw-Zeeland het coronavirus vrij goed buiten de deur heeft kunnen houden, speelt natuurlijk een rol. De Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is overigens de nummer vier voor de EIU.

Ook buurland Australië doet het doorgaans goed in de lijst en ook dit jaar. Adelaide in Zuid-Australië springt van de 10e naar de 4e plaats, Perth naar de 6e en Melbourne (dat toch lange tijd in een lockdown zat) naar de 9e plaats. Brisbane, ook in Australië, sluit de top-10 af. Er staan dus vier Australische steden in de top-10. De andere ereplaatsen zijn voor de Japanse steden Osaka (2e) en Tokio (5e) en Zürich (7e) en Genève (8e) uit Zwitserland. (Lees verder onder de foto).

Het oude kasteel van Osaka en de moderne stad.

Nog opvallend: twee Europese (Wenen en Kopenhagen) en drie Canadese steden (Calgary, Vancouver en Toronto) vallen weg uit de lijst, maar ook de Australische grootstad Sydney. Ook hier zit de epidemie voor een groot stuk tussen.

  1. Auckland (Nieuw-Zeeland)
  2. Osaka (Japan)
  3. Adelaide (Australië)
  4. Wellington (Nieuw-Zeeland)
  5. Tokio (Japan)
  6. Perth (Australië)
  7. Zürich (Zwitserland)
  8. Genève (Zwitserland)
  9. Melbourne (Australië)
  10. Brisbane (Australië)

Hier wil u niet wonen

De onderkant van de lijst is grimmiger. De Syrische hoofdstad Damascus is de minst aangename stad om nu te wonen en dat heeft zeker niet enkel te maken met het coronavirus. Daarna volgen Lagos in Nigeria, Port Moresby in Papoea-Nieuw-Guinea, Dhaka in Bangladesh, Algiers in Algerije, Tripoli in Libië, Karachi in Pakistan, Harare in Zimbabwe, Douala in Kameroen en Caracas in Venezuela.

Meest gelezen