Joske Verhasselt op de overwoekerde begraafplaats
Radio 2

Begraafplaats Strombeek-Bever overwoekerd: "Compleet respectloos, sommige zerken vind je niet meer terug"

Het onderhoud van de begraafplaats van Strombeek-Bever laat momenteel te wensen over. De paden en zerken zijn op verschillende plaatsen overwoekerd. Verschillende mensen hebben intussen hun ongenoegen geuit over de toestand en de burgemeester van Grimbergen belooft beterschap.

Joske Verhasselt (68) bezoekt nog iedere week het graf van haar overleden man op de begraafplaats van Strombeek. "Momenteel is de toestand echt afgrijselijk. Het is een echte schande en getuigt van een gebrek aan respect voor de overledenen. De kleinere zerken zie je zelfs gewoon niet meer liggen", klaagt Joske.

Ook Jean-Pierre Verhoest (75) vindt de begraafplaats momenteel niet om aan te zien. "Ik kom hier om de twee weken, naar het graf van mijn echtgenote. Dat het onkruid nu zo hoog staat, komt natuurlijk omdat er niet meer met onkruidverdelger mag gespoten worden. En alles manueel wieden is arbeidsintensief. Maar hoe het er nu bijligt is schandalig."

Een oudere man vond het graf van zijn vrouw maar met moeite nog terug. Hij had tranen in zijn ogen. Zoiets kan toch niet?

Joske Verhasselt, bezoekt elke week het graf van haar man

Een ontmoeting met een man op het kerkhof eind vorige week gaf voor Joske de doorslag om het gemeentebestuur te contacteren. "Die man kwam met tranen in zijn ogen de begraafplaats afgelopen. Hij had met veel moeite het graf van zijn overleden vrouw teruggevonden tussen al het gras en onkruid. Zoiets kan toch niet?"

Kritiek op sociale media beu

Burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) belooft intussen beterschap. Al heeft hij ook kritiek op de soms scherpe commentaren op de sociale media. "Er zijn verschillende mensen ziek bij onze groendienst waardoor het werk vertraging heeft opgelopen. Een half jaar geleden hebben we de werkdruk herverdeeld onder de gemeentelijke groendienst en sociale werkplaatsen. Het denigrerende gedoe op Facebook is er soms over", vindt de burgemeester.

Gemeentebesturen zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor het onderhoud van de paden en het groen op begraafplaatsen. Voor het onderhoud van de graven zelf zijn de nabestaanden verantwoordelijk, dus ook voor eventueel onkruid dat tussen de grafstenen groeit. De groendienst besliste intussen op eigen initiatief om komende zaterdag een ploeg naar de begraafplaats van Strombeek-Bever te sturen. "Vijf mensen zullen het kerkhof volledig aanpakken", aldus Selleslagh.

Radio 2

Meest gelezen