ImageGlobe

Belastingambtenaar uit Gavere moet 160.000 euro aan verduisterd geld terugbetalen

Een oud-belastingontvanger van 60 uit Gavere moet van de rechter 160.000 aan verduisterd geld terugbetalen. Hij kreeg ook een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 16.000 euro. 

De gewezen ambtenaar van de FOD Financiën maakte tussen 2009 en 2014 duizenden euro's aan belastinggeld buit. In 2019 liep hij tegen de lamp nadat een notaris hem gevraagd had om een deel van een uitbetaald bedrag terug te storten. Dat geld bleek spoorloos. De federale overheidsdienst sloeg alarm en al snel wezen alle pijlen in de richting van de belastingontvanger. 

Verduistering

Hij verscheen vorige maand voor de Gentse correctionele rechtbank op verdenking van verduistering, knevelarij en witwaspraktijken. Uit onderzoek van het parket bleek dat de man een slordige 160.000 euro aan belastinggeld op zijn eigen rekening liet storten. Volgens de federale overheidsdienst ligt het werkelijke bedrag nog hoger omdat er ook met nalatigheidsinteresten werd geknoeid, maar dat werd niet bewezen.

Tijdens de behandeling van de zaak bekende de man dat hij belastinggeld achterhield. De Gentse correctionele rechtbank legde hem woensdag een geldboete op van 16.000 euro en nog een celstraf van twee jaar met uitstel. Hij moet ook het bewezen nadeel van 160.000 euro terugbetalen aan de overheid. Ook zijn auto werd verbeurdverklaard, die is nu eigendom van de staat. De man heeft dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Meest gelezen