Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

El Salvador aanvaardt als eerste land ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel

El Salvador, in Centraal-Amerika, heeft als eerste land ter wereld van de digitale munt bitcoin een wettig betaalmiddel gemaakt. De regering van president Bukele hoopt zo meer banen te scheppen en duizenden mensen die buiten de legale economie werken, te helpen.

Het Congres van El Salvador heeft een wet goedgekeurd om van de cryptomunt bitcoin een wettelijk betaalmiddel te maken. Het is daarmee het eerste land ter wereld dat die stap zet. President Nayib Bukele wil zo de groei van het Centraal-Amerikaanse land stimuleren.

"Het doel van deze wet is de regularisatie van bitcoin als wettelijk betaalmiddel, zonder beperking met bevrijdende kracht, onbeperkt bij elke transactie", staat in het eerste artikel van de wet, die ter bekrachtiging moet worden voorgelegd aan het staatshoofd.

Afgelopen zaterdag had Bukele al aangekondigd de bitcoin te willen legaliseren, met als doel banen te scheppen en "financiële inclusie mogelijk te maken voor duizenden mensen die buiten de legale economie staan". Hij legde uit dat "70 procent van de bevolking geen bankrekening heeft en in de informele economie werkt". 

In de economie van El Salvador, die op de Amerikaanse dollar draait, zijn de overschrijvingen van Salvadoranen uit het buitenland een belangrijke steun, goed voor 22 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De bitcoin blijft zeer volatiel, maar de groeiende belangstelling van instellingen en bedrijven die als stabiel worden beschouwd, helpt volgens kenners om de munt langzaam algemeen aanvaard te maken.

Wat is de bitcoin? We leggen het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen