Foto gemeente Brakel

Jongeren vallen jogger aan in recreatiedomein De Rijdtmeersen in Brakel, gemeente zet meer politie in

Op recreatiedomein De Rijdtmeersen hebben jongeren woensdagavond een jogger aangevallen. Dat zegt Kris Jouret, een bestuurslid van de joggingclub waarvan de jogger lid is en secretaris bij de lokale afdeling van Vlaams Belang. De jogger werd met een hoofdwonde overgebracht naar het ziekenhuis. Het parket onderzoekt wat er precies is gebeurd. Burgemeester Devleeschouwer (Open VLD) belooft meer politiecontrole op het domein.

Het parket onderzoekt wat er zich precies heeft afgespeeld woensdagavond in de Rijdtmeersen in Brakel. Voor Joggingclub Brakel draaide een avondje Start to Run er uit op een nachtmerrie. Terwijl de joggers rondjes liepen rond het nieuwe speelterrein werden ze lastig gevallen door vijf à zes jongeren. Uiteindelijk werd een van de joggers door twee van de jongeren geschopt en geslagen. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Dat zegt Kris Jouret, bestuurslid van de joggingclub en ook secretaris bij de lokale afdeling van Vlaams Belang.

"Terwijl we toertjes aan het lopen waren, lagen enkele jongeren op de grond van allerlei dingen te roepen", zegt Jouret. "Omdat we bezig waren met Start to Run waren veel kinderen aan het meelopen. Ook mijn dochtertje van tien was er bij. Een collega-loper vroeg de jongeren om niet zo te roepen omwille van de aanwezigheid van de kinderen. Daarop werd de situatie nog erger." 

"Toen de loper zei dat hij in dat geval de politie zou bellen, kwamen er twee uit het groepje naar hem toe. Zij schopten en sloegen hem op de grond. Vanuit al onze posities zagen wij alles gebeuren. Drie anderen stonden met de situatie te lachen. Alle andere aanwezigen, de joggers, de kinderen, maar ook oudere wandelaars waren zwaar onder de indruk. Sommigen kinderen waren zelfs in shock van wat ze zagen."

Sterke drank

"Uiteraard werd onmiddellijk een ambulance en de politie gebeld", zegt Jouret nog. "Hoewel de jongeren zich al in twee groepjes verspreid hadden, herkende de politie hen onmiddellijk. We hoefden ze amper aan te wijzen. De eerste die ze in de combi kregen, begon die af te breken. Hij schopte en stampte op de ramen. Een andere lag wild gesticulerend en tierend op de grond."

"Uiteindelijk kwam versterking van politiezone uit de buurgemeenten. Drie van de jongeren werden naar Oudenaarde overgebracht. Onze kameraad die afgevoerd werd, bloedde hevig aan zijn voorhoofd. Waarschijnlijk houdt hij er ook een lichte hersenschudding aan over. Achteraf merkten we dat waar de jongeren eerst lagen, er enkele lege flessen sterke drank achtergebleven waren. Ze waren overduidelijk onder invloed."

Maatregelen

Burgemeester Devleeschouwer belooft dat er meer politiecontrole komt tegen vandalisme op het domein. Die controle was er al, maar ze wordt opgedreven en ze zal zowel in uniform als 'in burger' gebeuren. De burgemeester vraagt ook aan iedereen om het vandalisme te melden zodat de betrokkenen kunnen opgespoord worden. Bovendien wil hij de vandalen persoonlijk ontmoeten op zijn kabinet. "Om de ernst van de delicten te bespreken en om,  als ze hun leven niet beteren, hen een plaatsverbod op te leggen op openbare plaatsen als de Rijdt, op een kermis of ander openbaar domein."

Meest gelezen