De ontmoeting in Londen tussen Šefčovič (links op de voorgrond) en Frost (rechts) leverde geen oplossing op.

Europese Unie is Brexitgetreuzel  Britse regering beu: "Gaan alle middelen inzetten om interne markt te beschermen" 

De Europese Unie heeft het gehad met de Britse regering, die bepaalde Brexitafspraken over grenscontroles in Noord-Ierland aan haar laars blijft lappen. "We zijn bereid om alle middelen in te zetten om de interne markt te beschermen", zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. Een ontmoeting tussen vicecommissievoorzitter Maroš Šefčovič en de Britse minister voor Brexit, David Frost, leverde vandaag geen oplossing op.

In het Brexitakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is afgesproken dat de Britse douane controles zou uitvoeren in de Noord-Ierse havens. Dat om te vermijden dat die controles aan de grens tussen Noord-Ierland (een deel van het Verenigd Koninkrijk) en Ierland (een lidstaat van de Europese Unie) zouden plaatsvinden, iets wat de broze vrede in Noord-Ierland in gevaar zou kunnen brengen.

De Britse regering stelde die grenscontroles echter uit en stelde voor een groot aantal producten een overgangsperiode in. In maart werd die periode nog eens verlengd tot oktober. Op sommige producten, bepaalde bewerkte vleeswaren, zouden echter al in juli controles uitgevoerd moeten worden. Maar de Britse regering lijkt niet van plan te zijn zich daaraan te zullen houden.

Er dreigt een "worstjesoorlog" uit te breken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, bekijk de reportage uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Europese Commissie, die het Verenigd Koninkrijk eerder al in gebreke stelde, kan daar niet mee lachen en waarschuwt de Britse regering dat ze actie zal ondernemen. Er wordt onder meer gedacht aan het voortzetten van de gerechtelijke procedure (wat tot een proces zou kunnen leiden), het heffen van invoerbelastingen en het invoeren van quota, maar de Commissie laat nog in het midden wanneer dat zou kunnen gebeuren. De nieuwe rel om de bewerkte vleeswaren werd in Britse media al de "worstjesoorlog" genoemd.

"Het vertrouwen, dat het hart van elk partnerschap zou moeten zijn, moet hersteld worden", liet Europees vicecommissievoorzitter Maroš Šefčovič zich ontvallen na een ontmoeting met de Britse minister voor Brexit, David Frost, die overigens niets opleverde. "We hebben een open en eerlijke discussie gevoerd. Er is geen doorbraak, maar ook geen breuk. We praten voort", zei Frost na afloop.

Ook de Europese Raadsvoorzitter, Charles Michel, maakte eerder op de dag in het Europees Parlement duidelijk dat het geduld van de Europese Unie op is. "We zijn bereid om alle middelen in te zetten die tot onze beschikking staan om onze belangen en de integriteit van de interne markt te beschermen."

"Pacta sunt servanda", voegden beiden eraan toe, de Latijnse spreuk die zoveel betekent als "een akkoord moet uitgevoerd worden".

De EU vreest dat bij gebrekkige douanecontroles de deur wordt opengezet voor fraude en - in het geval van dieren en planten - voor ziektes en producten die verboden zijn op de Europese markt. De Britse regering vindt dan weer dat de Europese Unie zich wat flexibeler mag opstellen en riep haar op het "juridisch purisme" te laten varen.

Bekijk: de Brexit, uitgelegd in 1 minuut

Videospeler inladen...

Meest gelezen