De gegijzelde schooldirecteur (in het wit, rechts) en een aantal protestanten in Nanjing. Beeld op sociale media.

Chinese studenten gijzelen directeur uit onvrede over geplande universiteitshervorming

In de Chinese stad Nanjing protesteren duizenden studenten tegen de fusie van het Zhongbei College met een -in de ogen van de studenten- "minderwaardige" school. De manifestanten vrezen dat hun diploma in waarde zal dalen. De directeur van de school werd gegijzeld, waarop de politie hardhandig optreedt tegen de protestanten. Ondertussen werden de fusieplannen geannuleerd.

In de Chinese stad Nanjing, ten westen van Shanghai, komen duizenden studenten sinds zondag op straat. Ze protesteren tegen de hervorming die hun school, het Zhongbei College dat gelinkt is aan de Nanjing Normaal Universiteit, wil doorvoeren. De directie van het College plande eerder een fusie met het Jiangsu Vocationeel Insitituut van Handel. De fusie zou er, volgens de studenten, voor zorgen dat hun diploma in waarde daalt.

In China kunnen studenten die niet binnenraken aan de universiteit (door een te lage score op het staatsexamen op het einde van hun middelbaar) kiezen voor een studie aan een college. Collegestudenten kunnen alsnog een universitair diploma behalen, maar betalen hier dan meer voor. Collegediploma's worden "hoger in waarde" geschat dan diploma's aan de beroepsgerichte vocationele instituten. 

De studenten aan het Zhongbei College vrezen nu voor minder kansen op de sterk competitieve Chinese arbeidsmarkt wanneer hun diploma wordt gelijkgesteld aan dat van de beroepsscholen. "Het collegegeld van Zhongbei is echt duur, zo'n 17.000 yuan (2.200 euro) per jaar. Wie zou zoveel uitgeven aan een beroepsopleiding?", getuigde een student voor de Straits Times.

Gegijzelde schooldirecteur

Het studentenprotest begon zondag vreedzaam met banners en protestleuzes. De directeur van de school, Chang Qing, ontmoette een delegatie van de ontevreden studenten, maar werd hierna door hen gegijzeld. De man werd volgens de politie van Nanjing 30 uur tegen zijn wil vastgehouden in een schoolgebouw.

De tekst gaat verder onder de tweet die het protest en de reactie van de politie toont:

De politie greep in om de gijzelaar te bevrijden. Ze bestormden het gebouw waar de directeur werd vastgehouden en kwamen in aanvaring met de misnoegde studenten. Op beelden kan je zien hoe de politie en de studenten met elkaar vechten. De veiligheidsdiensten verdedigen hun hardhandige tussenkomst en zeggen dat ze "de campusorde wilden bewaren en de nodige maatregelen hebben genomen om de gijzelaar te bevrijden, overeenkomstig met de wet". Daarnaast beweren ze dat ze de gewonden onmiddellijk naar het ziekenhuis hebben gestuurd.

Op sociale media circuleren andere verhalen van studenten die zeggen hardhandig te zijn aangepakt door de politie. Volgens de protestanten gebruikte de politie pepperspray en wapenstokken. Op een foto zien we een studente met een bloedende hoofdwonde. "We werden niet gearresteerd. De school huurde hulppolitie in die leerlingen verwondde, sloeg, bespoot met pepperspray, bedreigde en verbaal mishandelde," getuigden sommige leerlingen.

Dinsdag blokkeerde het blogplatform Weibo ook de hashtag "Nanjing Normal University Zhongbei College students injured by violent law enforcement". Toch tonen video's op sociale media het geweld.

De provinciale onderwijsdepartementen van de provincies Jiangsu (waar de stad Nanjing ligt), Zhejiang en Shadong hebben intussen hun fusieplannen tussen colleges en beroepsscholen opgeborgen.

Protesten uit den boze

(Studenten)protesten in China zijn zeldzaam en worden vaak hardhandig in de kiem gesmoord. Enkele dagen geleden verboden de Chinese autoriteiten de herdenking van het Tiananmendrama. 

De Tiananmenprotesten in 1989 begonnen als studentenacties voor burgerrechten en zwollen in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken. Op 4 juni richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een slachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Meest gelezen