Coronablog - Cultuursector gooit deuren open: "Fantastisch moment", volgend academiejaar start in code groen

Momenteel worden nog 888 covidpatiënten verzorgd in de Belgische ziekenhuizen, van wie 319 op de afdelingen intensieve zorg. De bezetting in de ziekenhuizen en het aantal bevestigde besmettingen blijft sterk dalen. Vandaag worden een hele reeks maatregelen versoepeld, een eerste fase van het Zomerplan. Volg hier alle belangrijke en belangwekkende updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

ZOMERPLAN LIVE - BEKIJK: Cultuursector gooit deuren weer open: "Dit is een fantastisch moment"

Het Zomerplan dat vandaag begint, laat ons toe om wat meer te genieten van onze vrije tijd. Ook van cultuur. De cultuursector gooit vandaag de deuren weer open. Theater- en concertzalen mogen weer publiek ontvangen. 

In de Roma in Antwerpen, die bijna vijftien maanden gesloten was, waren de eerste bezoekers deze middag de vrijwilligers die het cultuurcentrum al vijftien jaar mee draaiende houden. Ze werden getrakteerd op een optreden van Wannes Cappelle. "Alles begint te herleven. Dit is een fantastisch moment", klinkt het.

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Volgend academiejaar start in code groen

Als de coronacijfers in gunstige zin blijven evolueren, zal het academiejaar 2021-2022 in code groen kunnen starten. Dat betekent dat bijzondere coronamaatregelen dan niet langer nodig zullen zijn. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft daarover afspraken gemaakt met de vertegenwoordigers van de hogescholen, universiteiten en studenten.

De huidige examens en die in tweede zittijd worden georganiseerd volgens de maatregelen die ook al golden in juni vorig jaar en januari dit jaar. Activiteiten zoals proclamaties, infodagen en publieke doctoraatsverdedigingen kunnen dit jaar op de campus doorgaan, op voorwaarde dat de bijbehorende veiligheidsprotocollen voor het hoger onderwijs worden nageleefd.

“We willen perspectief bieden aan de studenten die momenteel in de examens zitten en uitkijken naar meer sociaal contact”, zegt minister Weyts. Als de vaccinatiecampagne goed blijft lopen, zullen vrijwel alle personeelsleden en studenten voor de start van volgend academiejaar zijn gevaccineerd. Daardoor kunnen de bijkomende coronamaatregelen tegen dan achterwege worden gelaten, tenzij een nieuwe evaluatie aangeeft dat de toestand minder goed zou evolueren.

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is bijzonder blij met dit akkoord. "Studenten gingen al lang gebukt onder het strenge coronaregime", zegt Dylan Couck van de VVS. "Dat studenten nu zicht hebben op normale lessen met hun medestudenten in de aula lijkt een klein gebaar, maar is een opluchting voor velen."

Franse premier Castex opnieuw in quarantaine

Gezien zijn echtgenote positief is getest op het coronavirus, gaat de Franse premier Jean Castex zeven dagen in quarantaine, zo hebben zijn diensten vanavond bekendgemaakt.

De regeringsleider, die op 19 maart een eerste injectie met AstraZeneca heeft gekregen, is vanavond zelf negatief getest. Maar gezien hij in contact is (geweest) met een besmet iemand, isoleert hij zich volgens de regels voor zeven dagen.

Voor Castex is het al de derde keer op minder dan een jaar tijd. De vorige keren was na een contact met Tourbaas Christian Prudhomme in september en met president Emmanuel Macron in december. Zelf testte de 55-jarige premier nooit positief.

Washington koopt 500 miljoen doses Pfizer om aan andere landen te schenken

De Verenigde Staten zullen een half miljard doses van het vaccin van Pfizer/BioNtech tegen COVID-19 kopen om die aan andere landen te schenken. Dat hebben de New York Times en Washington Post gemeld. Volgens de Washington Post zal president Joe Biden de beslissing later deze week op de top van de G7 bekendmaken.

De eerste 200 miljoen doses worden dit jaar verdeeld, de rest volgend jaar, zegtde New York Times. Zowat honderd landen zouden begunstigd zijn. Washington heeft eerder reeds aangekondigd voor eind juni 80 miljoen dosissen aan andere landen te schenken. Drie kwart hiervan gaat naar het Covax-programma dat minder begoede landen ter hulp komt.

De Verenigde Staten ervaren steeds meer druk om vaccins te delen vanwege de voortvarende vaccinatiecampagne in het land. Meer dan 171,1 miljoen van de ongeveer 330 miljoen Amerikanen heeft zeker één prik gehad, meer dan 140 miljoen zijn volledig gevaccineerd. Veel landen lopen ver achter op de Amerikanen.

Viroloog Steven Van Gucht: "Volgende winter kan nog zwaar worden, maar niet vergelijkbaar met wat we achter de rug hebben"

Komende winter kan het coronavirus opnieuw druk op ons gezondheidssysteem leggen, maar dankzij de vaccins zal het lang niet vergelijkbaar zijn met wat we achter de rug hebben. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake".

"We mogen optimistisch zijn: we hebben heel goeie vaccins. Dat is echt een luxe én het is een meevaller want dat was op voorhand niet gegarandeerd. Je ziet ook dat die vaccins werken dus wat een acute ontwrichting van ons ziekenhuissysteem en zorgsysteem betreft, denk ik dat we het ergste hebben gehad."

"Anderzijds, er komt een nieuwe winter aan en een deel van de mensen zal niet gevaccineerd zijn. In Brussel heeft bijvoorbeeld 25 procent van de senioren zich niet laten vaccineren. Dat gaan we volgende winter misschien wel voelen wanneer het coronavirus meer druk gaat zetten door de weersomstandigheden."

Bovendien vreest Van Gucht ook het griepvirus. "Dit jaar hebben we geen griep gehad, niks, nada. Dat was nog nooit gezien, maar dat zou komende winter anders kunnen zijn. Ik denk dat het nog een zwaar winterseizoen zal kunnen worden, maar niet vergelijkbaar met wat we achter de rug hebben."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

168 Willebroekenaren krijgen vroegere tweede prik door overschotten

In Willebroek heeft het lokale vaccinatiecentrum een te groot aantal spuiten van het AstraZeneca-vaccin voorbereid in vergelijking met het aantal geplande vaccinaties. Volgens burgemeester Eddy Bevers (N-VA) is er te weinig rekening gehouden met het feit dat er minder mensen op de planning stonden. 168 inwoners die een tijd geleden al een eerste prik kregen, ontvingen daarom een oproep om nu al opnieuw langs te komen in plaats van zoals gepland op 1 juli.

Volgens Bevers werden naast een algemene oproep de mensen die in aanmerking kwamen, ook persoonlijk opgebeld om aan te sporen om af te zakken naar het vaccinatiecentrum. "Er staat een flinke wachtrij, dus er is zeker veel interesse", geeft hij aan. "Eigenlijk komt het voor velen ook goed uit. We kregen de voorbije dagen heel wat vragen over wat een vaccinatie begin juli zou betekenen voor hun vakantie. Deze mensen hebben nu een zorg minder."

Hoge Gezondheidsraad blijft bij twee doses voor wie coronabesmetting heeft doorgemaakt

Mensen die een coronabesmettingen hebben doorgemaakt, dienen toch nog twee prikken met een mRNA-vaccin te krijgen om als volledig beschermd en ingeënt te worden aanzien. Dat raadt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan in een nieuw advies. Wel zet de HGR de deur op een kier voor wie wil reizen met het Europese COVID-19-certificaat. Daar zou één dosis na besmetting kunnen volstaan om als volledig gevaccineerd te worden aanzien. De Gezondheidsraad benadrukt dat het aan de Taskforce Vaccinatie en de politieke autoriteiten is om de definitieve knopen door te hakken.

Volgens de recentste studies houdt de natuurlijke immuniteit tegen COVID-19 minstens zes maanden aan. Daarnaast blijkt uit de meeste studies dat het niveau van antistoffen na één enkele inspuiting bij mensen die voordien reeds besmet geweest zijn aanzienlijk hoger is dan wat na twee doses wordt bereikt bij patiënten zonder eerdere COVID-besmetting.

Aangezien de beschikbare gegevens echter beperkt zijn in de tijd en niet afgenomen werden bij de meest kwetsbare groepen, blijft de HGR bij zijn aanvankelijk standpunt om een volledig vaccinatieschema voor de hele bevolking te handhaven.

Meteen veel boekingen voor sekswerkers

In het Antwerpse Schipperskwartier is deze week 80 procent van de kamers van sekswerkers gereserveerd. Na zeven maanden sluiting zijn vooral de vaste klanten vandaag op post. "Het is wat emotioneel. Het is vreemd na zo'n lange tijd, maar ik voel me goed", klinkt het.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Joris Moonens (Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid): "We onderzoeken of het juridisch mogelijk is om vaccinatieweigeraars opnieuw uit te nodigen"

Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid onderzoekt of juridisch mogelijk is om Vlamingen die hun coronavaccin bij hun eerste uitnodiging expliciet hebben geweigerd opnieuw uit te nodigen voor een herkansing. Dat zegt woordvoerder Joris Moonens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Mensen die hun eerste uitnodiging aan zich hebben laten voorbijgaan, zullen we opnieuw uitnodigen met een brief en ook een e-mail als hun adres gekend is. Voor mensen die hun vaccin niet uitdrukkelijk hebben geweigerd, kan dit automatisch gebeuren. We zullen die brief bijwerken in de hoop zoveel mogelijk mensen alsnog over de streep te trekken."

Voor wie bij haar, zijn of hun eerste uitnodiging het coronavaccin wél expliciet heeft geweigerd door actief aan te geven geen vaccin te willen, zijn we juridisch aan het onderzoeken of we die mensen nog een keer spontaan mogen aanschrijven. Zij hebben zich immers uitgeschreven zoals bij een nieuwsbrief. Mogelijk moeten zij zich eerst weer inschrijven en aangeven dat ze een nieuwe uitnodiging willen ontvangen."

In Wallonië zijn intussen alle uitnodigingen voor mensen ouder dan 18 de deur uit. In Vlaanderen is dat nog niet het geval, maar daar is een verklaring voor. Lees meer in dit artikel:

Hoogste aantal nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk sinds eind februari

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 7.540 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het gaat om het hoogste aantal sinds eind februari, melden Sky News en ITV. Er stierven op een dag tijd 6 coronapatiënten. Gisteren waren er 6.048 nieuwe besmettingen en 13 overlijdens. Vorige week woensdag ging het nog om 4.330 dagelijkse besmettingen en 12 overlijdens.

In het noordwesten van Engeland zijn de autoriteiten een offensief gestart tegen de in India ontdekte deltavariant van het coronavirus. Door massaal te testen en te vaccineren, probren ze de verdere verspreiding van de variant tegen te gaan. Daarnaast weegt de Britse regering momenteel af in hoeverre de coronamaatregelen op 21 juni kunnen opgeheven worden in Engeland. 

Ondertussen gaat de vaccinatiecampagne in het land voort. Gisteren hebben 136.802 mensen een eerste vaccindosis gekregen en 313.482 mensen hun tweede dosis. In totaal zijn al 28.540.844 Britten volledig gevaccineerd. Uit cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat ongeveer acht op de tien mensen in het Verenigd Koninkrijk al antilichamen hebben, ofwel door een coronabesmetting of door gevaccineerd te zijn.

Meest gelezen