Design Museum Gent krijgt nieuwe vleugel: "Brug tussen stad, bewoners en design"

Het Design Museum Gent krijgt binnenkort een nieuwe vleugel die de drie bestaande delen van het museum beter met elkaar moet verbinden. "Deze uitbreiding gaat niet over meer museum, maar over meer dan een museum", zegt directrice Katrien Laporte.

Al sinds 1993 wacht Design Museum Gent op een uitbreiding. Nu krijgt het gebouwencomplex een gloednieuwe vleugel onder de naam DING. Het komt op het ongebruikte terrein aan de Drabstraat, waar nu nog de bekende wc-rol staat. Het museum ligt in het centrum van Gent en de nieuwe vleugel moet een brug vormen tussen de stad, de bezoekers en de designwereld. Het doel is naar eigen zeggen om de uitbreiding zo duurzaam mogelijk te maken.

Vooraanzicht in de Drabstraat.

Multifunctioneel

De nieuwe vleugel zal niet alleen de bestaande gebouwen van het museum met elkaar verbinden, maar zal ook bijkomende exporuimte creëren. "We willen niet enkel het museum uitbreiden, maar ook ruimte voorzien voor onder andere tentoonstellingen, lezingen, debatten en workshops", zegt architect Bram Aert. Er zal ook plaats zijn voor een museumcafé en een shop waar Belgisch design te koop zal zijn. 

Zicht vanop de Korenlei

"Design Museum Gent wacht al decennialang op een nieuwe vleugel. Binnenkort wordt de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend", zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Cultuur en Ruimtelijke Planning. Het bouwproces zou in de zomer van 2022 van start gaan, zodat de nieuwe vleugel in 2024 de deuren kan openen.

Zicht vanuit de binnentuin.
Nog een zicht vanuit de Drabstraat.
Maquette van het ontwerp
Radio 2

Meest gelezen