Recordvangst van 54,5 ton cocaïne in een half jaar in Antwerpse haven: resultaat van Operatie Sky

In de Antwerpse haven is in de eerste helft van dit jaar bijna 54,5 ton cocaïne onderschept door de douane. Dat is een record. Vorig jaar werd gedurende het hele jaar 65,5 ton cocaïne gevonden. De recordvangst dit jaar heeft vooral te maken met Operatie Sky. Daarbij kraakten speurders versleutelde telefoons van drugscriminelen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wijst ook op het belang van internationale samenwerking.

Door versleutelde telefoons te kraken, konden speurders twee jaar lang een miljard berichten lezen van drugscriminelen. Het leidde in de eerste helft van dit jaar tot een recordvangst aan cocaïne in de Antwerpse haven. Zo kon eerder dit jaar al op korte tijd meteen 27 ton onderschept worden.  

"Spectaculair"

Kristian Vanderwaeren, de topman van de douane, is zelf onder de indruk. "Als je de cijfers vorig jaar op hetzelfde moment vergelijkt met die van dit jaar, dan is dat 2,5 keer zo veel. Dat is dus vrij spectaculair." Maar het kan nog beter, vervolgt hij. "Met de mensen die ik nu heb, vind ik dat we mooie resultaten boeken. Maar als we nog een stapje verder willen, dan zijn er bijkomende investeringen en personeel nodig."

Volgens internationale cijfers zou slechts 10 procent van alle verscheepte cocaïne onderschept worden. 

Maar als we nog een stapje verder willen, dan zijn er bijkomende investeringen en personeel nodig

Kristian Vanderwaeren, Administrateur - Generaal Douane

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) belooft dan ook extra investeringen, maar wil ook beter samenwerken met buitenlandse veiligheidsdiensten. "De strijd tegen drugs is een heel belangrijke strijd. We doen er dan ook alles aan om via internationale samenwerking, ook met onze douanediensten, zo goed als mogelijk in te spelen op de creativiteit van drugscriminelen."

"Het is door informatie te delen en door te kijken hoe er in andere landen wordt gewerkt, dat we de strijd tegen drugs kunnen winnen", besluit Van Peteghem.

Meest gelezen