Pixabay

Syntra Leuven organiseert examen bierkenner: "Imago van bier wordt steeds beter"

Opleidingscentrum Syntra AB in Leuven organiseert vandaag een examen voor zythologen of bierkenners. De opleiding duurt twee jaar. "Na deze opleiding heb je een enorme kennis, maar nog belangrijker: een ongelofelijke passie voor bier."

Als bierkenner moet je heel wat dingen onder de knie krijgen. "Een goede zytholoog moet de basisingrediënten kennen, weten hoe het bier gebrouwen wordt en alle smaken in het bier kunnen ontdekken", weet docent Rudy Beckers. "Maar je moet ook weten welk effect die verschillende ingrediënten hebben op de smaak en de geur van een bier." Volgens Beckers is het imago van bier de laatste jaren alleen maar positiever geworden. "Naast menu's met aangepaste wijnen vind je steeds meer menu's met aangepaste bieren."

Perfect serveren

In totaal moeten de studenten vijf examens en een eindproef afleggen. "Mijn hoedje af voor iedereen die deze cursus volgt. Dat is een stevige opleiding van twee jaar, telkens één avond in de week. Vanavond is er een praktische proef: de studenten moeten een bier perfect kunnen serveren. Zowel uit het flesje als van het vat. Daarbovenop moeten ze ook de nodige info kunnen meegeven over het bier dat ze serveren. Dat ontbreekt nu nog vaak in onze horeca", aldus Beckers.

Meest gelezen