FOD Economie: "Biljarten en darts blijven verboden binnen op café"

Vandaag mag de horeca opnieuw binnen klanten verwelkomen. Maar op café biljarten of darts spelen, mag nog altijd niet. Zo laat de FOD Economie weten aan Radio 2 Antwerpen. De maatregel staat in de nieuwe horecagids met praktische tips voor de horeca. Uitbaters van biljartzalen hekelen de onduidelijkheid.

Mag je biljarten op café vanaf vandaag of niet? "Het is voor ons allemaal erg onduidelijk", vertelt Guy Van Litsenborg op Radio 2 Antwerpen. Hij baat in Turnhout biljartzaal Biljart Express uit. "Wij hebben geen terras en waren 8 maanden gesloten. Biljarten is voor onze vaste klanten vaak het enige verzetje. Met de elektrische fiets hebben ze intussen al heel het land afgereden. Onze klanten kijken dus uit naar het biljarten. Het kan coronaproof, we hebben een afzuigsysteem. Ons publiek is bovendien al wat ouder en veelal al gevaccineerd. Moet ik hen dat nu ontzeggen?"

Biljarten kan enkel buiten

Navraag van onze redactie bij de FOD Economie leert dat biljarten of darts spelen binnen op café nog steeds niet mag. Dat staat te lezen in de vernieuwde horecagids. Dat is een protocol voor de sector om de coronamaatregelen in de praktijk om te zetten. De letterlijke bepaling in die gids is: "Het gebruik van gemeenschappelijke spellen die aanwezig zijn in de drinkgelegenheid (biljart, darts, …) is enkel toegelaten buiten en indien de afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd. Enkel spellen die zittend gespeeld kunnen worden zijn binnen toegelaten. Na elk gebruik worden de spellen ontsmet." Denk daarbij aan dobbel- of kaartspelen.

"Ik ga het toch toelaten"

De nieuwe horecagids staat sinds gisteravond online, terwijl de horeca vanmorgen om 5u00 de deuren al mocht openen. Bij Biljart Express hebben ze alles in orde gebracht voor een opening vandaag mét biljarttafels. Uitbater Guy Van Litsenborg is alvast stellig in "Start Je Dag". "Wij laten het biljarten sowieso toe. En als het niet mag, dan moeten ze maar afkomen."

Meest gelezen