Ook in maart 2015 keken heel wat Belgen naar de gedeeltelijke zonsverduistering

"Vanmiddag neemt de maan een hapje uit de zon": wat je moet weten over de gedeeltelijke zonsverduistering

Tussen 11.17 en 13.25 uur vanmiddag zal er in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Op het hoogtepunt zal de zon voor 15 procent afgedekt worden door de maan. Het wordt vandaag zonnig en helder, en de zonsverduistering vindt plaats tijdens de middagpauze. Redenen genoeg dus om het fenomeen te gaan bewonderen.

Waar en om hoe laat kan je de zonsverduistering zien?

De gedeeltelijke zonsverduistering zal in het hele land te zien zijn. Vanaf 11.17 uur zal de maan voor de zon beginnen te schuiven, met een hoogtepunt om 12.19 uur. Op dat moment zal 26 procent van de diameter van de zon, ofwel zo'n 15 procent van het oppervlak, bedekt zijn. Om 13.25 uur is het afgelopen.

"Het ziet ernaar uit dat het helder en zonnig wordt en dat de zonsverduistering dus goed zal te zien zijn", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. "Op de middag staat de zon hoog aan de hemel, dus zelfs in de stad, tussen de hoge gebouwen, zal je het perfect kunnen waarnemen."

"Het hoogtepunt van de eclips valt ook samen met de middagpauze. Dat maakt dat de zonsverduistering, zeker ook op scholen, massaal zal worden waargenomen vandaag."

Wie vandaag een (bijna) volledige zonsverduistering wil zien, moet nog snel naar het noorden van Canada, Groenland of Siberië. Daar zal een ringvormige eclips te zien zijn. Enkel de buitenrand van de zon is dan nog zichtbaar. In het zuidelijk halfrond, onder de evenaar, zal er vandaag helemaal geen zonsverduistering te zien zijn.

Wat als ik geen eclipsbril heb?

Om naar de zon te kijken, heb je altijd een speciale eclipsbril nodig. Kijk nooit rechtstreeks in de zon. "De afgelopen weken zijn er massaal eclipsbrillen aangekocht, vooral door scholen", zegt Philippe Mollet. 

"Ook als je met een telescoop of een verrekijker naar de zon wil kijken, heb je een speciale filter nodig die het zonlicht blokkeert voor het in de telescoop of verrekijker dringt.  Voor alle duidelijkheid: met een eclipsbril door een verrekijker kijken is dus ook géén goed idee."

Met een simpel vergiet kan je de zonsverduistering projecteren op een blad papier

Philippe Mollet, Volkssterrenwacht Mira

Wie geen eclipsbril heeft, kan dus niet naar de zonsverduistering kijken. Ook niet met een zonnebril, die houden niet voldoende zonlicht tegen.

 Maar je kan wel het beeld projecteren, op een stuk papier of karton. "Dat kan je bijvoorbeeld met een simpel vergiet", zegt Mollet. "Het zonlicht zal door de gaatjes vallen en zich aftekenen op een stuk karton of papier. Je zal ook zien dat er op het moment van de zonsverduistering een stukje van de zon bedekt is."

Hetzelfde principe kan je ook bereiken met een verrekijker. Laat het licht van de zon door de lenzen schijnen en projecteer het beeld op een wit blad. Dek één van de lenzen af voor maximaal resultaat. Maar nogmaals: kijk zeker NIET door de verrekijker naar de zon.

Is het de moeite om te kijken?

15 procent van de zon zal morgen verduisterd zijn, dat is natuurlijk niet zo heel veel. "Het zal lijken alsof de maan een hapje uit de zon neemt", zegt Philippe Mollet. 

Maar de omstandigheden zijn wel ideaal. Zonsverduisteringen komen vaak voor, maar dikwijls zijn ze niet (voldoende) zichtbaar. Omdat het (aan onze kant van de wereld) 's nachts gebeurt bijvoorbeeld, of omdat het te bewolkt is. 

De vorige zichtbare zonsverduistering in ons land was op 20 maart 2015. Toen werd 84 procent van het zonsoppervlak bedekt. Maar jammer genoeg was het toen heel bewolkt. Voor een totale zonsverduistering in ons land moeten we al terug naar 11 augustus 1999

De volgende zonsverduistering die écht de moeite waard wordt, vindt plaats op 12 augustus 2026. Dan zal rond 20 uur zo'n 90 procent van de zon bedekt zijn boven ons land. Een datum om te onthouden dus.

Veel belangstelling voor gedeeltelijke zonsverduistering bij Volkssterrenwacht Mira. Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u": 

Videospeler inladen...

“De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is in ons land te zien op 25 oktober 2022”

Videospeler inladen...

Ook leerlingen van Sint-Lutgardis in Antwerpen pikken schouwspel mee:

Videospeler inladen...

Meest gelezen