Radio 2

Geen files aan filmzalen, wel échte fans: "We hebben ons beholpen met streaming, maar dat is niet hetzelfde"

Overal in Vlaanderen en Brussel mogen de cinemazalen opnieuw open en in Kinepolis Gent zorgt dat - ook door het mooie weer - niet meteen voor een stormloop. Vooral fervente filmfans kunnen echt niet wachten. "Ik had zelf nooit gedacht dat ik dit zo zou missen." 

Om 12.30 uur opent een medewerker van Kinepolis Gent voor het eerst in meer dan 7 maanden de deuren van het cinemacomplex. De eerste mensen die binnenstromen zijn medewerkers, de toiletmadam en enkele voorzichtige bezoekers. Zij komen met mondjesmaat het gebouw binnen om opnieuw te komen genieten van een film op het grote doek. De laatste keer dat hier nog films vertoond werden, dateert intussen van 28 oktober vorig jaar.  De sfeer tussen medewerkers én onder bezoekers is dan ook vrolijk. 

We hebben vooral gepoetst, op ruim zeven maanden tijd verzamel je erg veel stof

theater manager Kinepolis Gent, Servaas Van Hooreweghe

"We ontvangen voor het eerst opnieuw bezoekers", vertelt theater manager Servaas Van Hooreweghe van Kinepolis. "Het personeel is al enkele dagen in de weer met de voorbereidingen. We hebben vooral gepoetst want op al die weken verzamel je wel wat stof." Intussen ligt het complex er kraaknet bij en openen medewerkers de shop. Daar staan de rekken, net als de mensen, op veilige afstand van elkaar. Iedereen draagt mondmaskers en de alcoholgeldispensers staan om de zoveel meter opgesteld.  

(lees verder onder de foto)

"Ik kon niet langer wachten"

De allereerste films in de Kinepolis starten om 13.00 uur maar lokken nog geen massa volk. De meeste mensen die er zijn, zijn échte filmliefhebbers. "Na al die maanden kon ik niet langer wachten", getuigt één van hen. "Ik heb me al die tijd beholpen met Netflix en andere streamingsdiensten. Daar kwamen niet alle nieuwe films op uit. Het is niet hetzelfde als op groot scherm. Ja, daarom ben ik hier meteen op de allereerste dag."

We gaan er helemaal voor: popcorn en een gigantische beker frisdrank
enthousiaste eerste cinemabezoeker

Een koppeltje wandelt enthousiast de grote hal in en loopt zo goed als meteen het winkeltje binnen. "We hebben niet alleen de film maar ook ervaring gemist. We gaan voor het hele pakket vandaag met popcorn en grote bekers frisdrank, misschien zelfs een chipje erbij", lachen ze. 

Gespreide vertoningen

Dat het niet meteen een stormloop is, is op zich geen probleem. "Het is zelfs een beetje de bedoeling", verklaart Van Hooreweghe. "We plannen veel minder films op hetzelfde moment en laten ze op gespreide momenten starten. Zo vermijden we dat er te veel mensen tegelijk in de inkomhal verzamelen. De bezetting in de zalen is ook veel lager omdat we de afstandsregels er moeten respecteren. Ook mondmaskers zijn er verplicht en mogen enkel even naar beneden om te eten of te drinken. 

"Terrasjes kunnen later nog"

De filmfans twijfelen niet om toch naar de bioscoop te komen ondanks het stralende weer. "Het blijft waarschijnlijk nog heel de zomer mooi terrasjesweer en dat is dus niet dringend. Trouwens, je kan ook na de film nog iets gaan drinken. Als ik dat zo dadelijk doe, dan sla ik meteen twee vliegen in één klap", lacht een andere bezoeker voor hij snel de cinemazaal in stapt. 

Meest gelezen