Radio 2

Gent krijgt geen vergunning om puin Belgacomsite af te voeren via water: "Dit gaat overlast veroorzaken"

De provincie Oost-Vlaanderen geeft Gent geen vergunning om 125.000 ton puin van de Belgacomgebouwen af te voeren via de binnenvaart omdat het voor te veel lawaaihinder zou zorgen. De stad wilde dat doen om zo tot 15.000 vrachtwagens van de weg te halen. Gent vraagt nu toch toestemming aan Vlaanderen. 

De stad Gent vraagt in een brief aan Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) om het bouwafval van de Belgacomgebouwen toch via de binnenvaart te kunnen afvoeren. De stad was van plan om 125.000 ton bouwafval bij de sloop van het Belgacomgebouw en een deel van de toren via het water af te voeren. Het beton moest dan wel op de werf zelf worden vermalen en gezeefd, maar daar heeft de provincie geen vergunning voor gegeven. Reden: het zou voor te veel lawaaihinder zorgen.

De vrachtwagens zorgen ook voor veel overlast bij omliggende scholen

Schepen Filip Watteeuw (Groen)

De werf ligt middenin het stadscentrum, waar veel fietsers rijden. Als het puin niet over het water weg kan, zullen er 15.000 vrachtwagens in het centrum af en aan moeten rijden om het afval mee te nemen. "Dat zien wij echt niet zitten", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). "Er zijn ook heel wat scholen in de buurt, dus die overlast is voor hen echt niet wenselijk."

Lawaaihinder

Ook de lawaaihinder zou erger zijn door de vrachtwagens, vindt Watteeuw. "De overlast daarvan is sowieso groter dan de oplossing via het water, dus dat lijkt ons een manco in de wetgeving. Met onze brief aan Demir hopen we dat er toch iets mogelijk is, want die 15.000 vrachtwagenbewegingen in die buurt zien wij echt niet zitten."

Op het Belgacomterrein komen een woonproject en een park. De bekende toren zelf blijft wel deels staan, maar wordt helemaal vernieuwd. De rest wordt momenteel gesloopt. De stad laat ook nog weten dat ze zal blijven investeren in watertransport bij nieuwe projecten.

Meest gelezen