Alexander Dumarey

Het eerste weekend na de versoepelingen: haal die agenda maar boven, je mag naar (binnen én) buiten

De weergoden lijken ons gunstig gezind: het eerste weekend na de start van het zomerplan voor de horeca en de cultuursector bereiken we in België zomerse temperaturen. Het belooft dus een weekend te worden met volle terrassen én gejuich voor de Rode Duivels, die het vanavond opnemen tegen Rusland. Maar naast voetbalgekte is er ook cultuurkoorts, op tal van plekken word je met open armen ontvangen. VRT NWS lijst de culturele (buiten)activiteiten op, om het weekend nog net iets aangenamer te maken.

Afkoelen aan zee

Wie naar zee gaat dit weekend kan niet alleen flaneren op de dijk, maar ook gratis kijken naar foto's ván diezelfde dijk. Fotograaf Hendrik Braet trok langs de verschillende kustgemeenten, het resultaat valt te bekijken in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende. "Sommige scènes op de dijk zijn letterlijk surrealistisch, geen wonder dat surrealisme een Belgische uitvinding is", zo vat Braet het samen. 

Nog in Oostende start dit weekend het streetartfestival "The Crystal Ship". De meeste muurschilderingen - zoals het portret van zanger Arno - waren eerder al zichtbaar, maar vandaag opent het vernieuwde parcours dus officieel. Je kunt er ook letterlijk je voeten aan vegen: een reusachtige deurmat van 6 op 9 meter ligt klaar, met daarop de toepasselijke tekst "D(r)ankje voor alles". Dat werk van Karen "Koaren" François vat de tijdsgeest meteen helemaal.

Nog meer Vlaamse muzikanten in zicht, maar dan in De Panne, aan de andere kant van de kust. De portretten die fotograaf Frank Lambrechts maakte, zijn nog te bekijken op het strand van De Panne. Daar op het strand zijn ook andere kunstwerken te vinden. Dankzij "Beaufort 21" zijn er de hele zomer lang kunstwerken te ontdekken, met zicht op zee.  

Van reusachtige octopussen tot sprookjesachtige bomen, bekijk hieronder de reportage over "Beaufort 21": 

Videospeler inladen...

Als je het aan zee toch te warm vindt, kan je afkoelen in Mu.ZEE in Oostende. Dat museum heropende vorige week, met een compleet nieuwe opstelling. Het toont een overzicht van de Belgische kunst in een indrukwekkend voormalig warenhuis.

Zwembad zonder water

Ook dieper in het binnenland zijn er interessante tentoonstellingen, binnen én buiten. Vandaag opent in Laarne bijvoorbeeld de gratis openluchttentoonstelling "(Z)onder water" van onze huisfotograaf Alexander Dumarey. Een (verlaten) zwembad zonder water is nog erger dan een café zonder bier, maar het levert wel intrigerende foto's op, zoals je hieronder kan zien.

Blijf je liever binnen? Dan raden we je de foto's van publiekslieveling Frida Kahlo aan. Beelden uit haar privécollectie zijn te zien in de Sint-Pietersabdij in Gent. De expo met de toepasselijke titel "Her photos" geeft een inkijk in het leven en de psyche van de Mexicaanse kunstenares. 

Alexander Dumarey

Weekendje Gent

Van de Mexicaanse Kahlo naar een hedendaagse Braziliaanse kunstenares: in het Gentse S.M.A.K. loopt de expo "Native Brazil/native alien" van Anna Bella Geiger. Het museum toont foto's, maar ook videokunst en abstracte ontwerpen geïnspireerd door Braziliaanse inheemse culturen. 

Wie meer houdt van schilderkunst, kan terecht aan de Stadshal van Gent. Daar staat vanaf vandaag een container opgesteld, met daarin 30 moderne interpretaties van "De rechtvaardige rechters". Het vermiste paneel van "Het lam Gods", geschilderd door Jan van Eyck, blijft kunstenaars vandaag nog altijd aanspreken. Wij hopen stiekem dat het oorspronkelijke paneel dit jaar wordt teruggevonden.

Herbeleef alle mogelijke theorieën rond het verdwenen paneel via de instagrampagina @lamgodsgezocht, meer tips vind je hieronder: 

Documentaires en artefacten in Leuven

Wie naar Leuven trekt, kan voor de 15e keer terecht in STUK voor de gratis expo "Artefact", die nog tot 27 juni loopt. Het jaarlijkse festival staat dit keer in thema van empathie. De toegang is zoals steeds gratis, maar je moet online wel een ticket reserveren. STUK organiseert trouwens ook rondleidingen in gebarentaal. 

De eerste dag van de nieuwe versoepelingen voor bioscopen viel ook samen met de start van "Docville". Dat filmfestival toont nog tot volgende week zaterdag verschillende interessante documentaires per dag. Wil je meer weten over D.B. Cooper of Frank Zappa? Leuven is de place to be

Internationaal talent in Hasselt

Gevierd striptekenaar Brecht Evens keert even terug uit Parijs want Hasselt eert hem met z'n eerste Belgische solo-expo "We kunnen eender waarheen". Die expo wordt meteen verdeeld over twee Hasseltse musea: Het Stadsmus en Villa Verbeelding.

In het Modemuseum van Hasselt kan je dan weer ontdekken waarom een coronajogging ook modieus kan zijn, in de expo "Active wear", van gastcuratoren Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée.

Bekijk hieronder de reportage die Het Stadsmus en Villa Verbeelding lieten maken in het atelier van Brecht Evens in Parijs:

Videospeler inladen...

Antwerpen opent de deuren

Sinds dit weekend mogen toeristen weer binnen in de trots van Antwerpen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kathedraal bleef maandenlang gesloten door corona. Even verderop, aan een van de drukste winkelstraten van het land kan je nog een paar weekends terecht in het Paleis op de Meir, een statig pand met een bijzondere geschiedenis. Haast je, want de tickets zijn schaars. 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de heropening van het Paleis op de Meir, de tekst gaat daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Ook voorstellingen mogen weer!

In Mechelen vindt dit weekend het openluchtfestival "BROEK 2021" plaats, in het groene Vrijbroekpark. Dat is meteen de start van "De zomer is van Mechelen", en die zomer start met een stevige affiche: een theaterproductie van de KOE en mugmet­de­g­ou­den­tand, dansvoorstellingen van Alexander Vantourn­hout en de debuutfilm "Hotel Poseidon" van theatergezelschap Abbatoir Fermé

Het festivalterrein van "Broek", helemaal klaar voor de opening.

Het mobiele openluchttheater "De carrousel" werd gebouwd met de coronamaatregelen in het achterhoofd: het theater heeft namelijk aparte loges om met je bubbel naar een voorstelling te kijken. Tot eind juli staat het houten bouwwerk nog aan de Ledeganckkaai in Antwerpen, dit weekend speelt de voorstelling "STRETCH" van "Meurman & de Rudy". 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over "De carrousel" van MartHa!tentatief, de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Wie liever zo lang mogelijk in de eigen bubbel vertoeft, maar toch zin heeft in een concert of voorstelling, kan ook terecht in Antwerpen, voor het intieme festival "Cour jardin". Kunstenaar Dré Wapenaar zorgt er namelijk voor dat je in heel beperkte kring (en in een unieke opstelling) kunt genieten van verschillende optredens. Plaats van afspraak? De binnentuin van deSingel in Antwerpen.

Bekijk hier de opstelling voor het kleine festival "Cour jardin" in Antwerpen, de tekst gaat hieronder verder: 

Ook Brussel organiseert een mini-festival: "Summer palace". De komende weken tovert het festival het binnenplein van het Coudenbergpaleis om tot een podium voor onder anderen de Franse, klassieke pianiste Claire Chevallier

Concerten blijven nog even zittend, maar meewiegen kan natuurlijk wel, op de betoverende klanken van Hydrogen Sea. Eerder al te horen op Radio 1 en StuBru, dit weekend eindelijk nog eens een echt concert. Zondag staan ze samen met het muzikale duo Lili Grace op het podium van de rondreizende muziekclub "Democrazy" aan Dok Gent

Beluister hier het nummer "Beating heart" van Hydrogen Sea. Prettig weekend!

Meest gelezen