In allerijl extra mensen opgetrommeld in vaccinatiecentrum Antwerpen: "500 vaccins te veel uit koelkast gehaald"

Het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen had gisteren 500 vaccins op overschot. Er waren per ongeluk te veel vaccins uit de koelkast gehaald en die moesten opgebruikt worden. Daarom werden in allerijl extra mensen opgetrommeld om de vaccins niet verloren te laten gaan. Er stonden 's avonds op een gegeven moment dan ook lange wachtrijen aan het vaccinatiecentrum.

"Het was een drukke dag gisteren, de planning was om 7.200 vaccins toe te dienen maar bij het uithalen van de vaccins uit de koelkast is er een menselijke fout gemaakt. Er zijn te veel dozen uitgehaald. We zaten 's avonds dan ook met een overschot. Het ging om vaccins van Moderna. Eenmaal "opgetrokken" moeten die spuiten ook worden toegediend. We hadden tijd tot 2 uur 's nachts en hadden dus geen seconde te verliezen. We zijn meteen aan de slag gegaan met de QVAX-reservelijst", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van de ZNA-ziekenhuizen en het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.

"We hebben 300 mensen via de QVAX-reservelijst opgetrommeld, welke mensen dat worden, beslist QVAX zelf. QVAX werkt tot tien uur 's avonds. De overige 238 plaatsen hebben we dan ingevuld met voornamelijk brandweermedewerkers uit Antwerpen en de randgemeenten en ook een aantal mensen die zijn langsgekomen maar dat was een minderheid", aldus nog Van de Vreken. 

Muzikant Michael Asnot die ondermeer bij de groep Metejoor speelt, was een van die mensen en had het geluk om een spuitje te krijgen. "Ik zit in een Whatsapp groep van iemand die als steward bij het vaccinatiecentrum werkt. Die gooide in de groep dat er nog 500 vaccins over waren. Ik ben dan meteen naar daar gegaan en na anderhalf uur aanschuiven was het aan mij."

Mensen met een afspraak voor een Moderna spuitje, hoeven zich geen zorgen te maken. Er is meer dan genoeg voorraad

Woordvoerder ZNA-ziekenhuizen, Tom Van de Vreken

Op een bepaald moment stonden er gisterenavond dan ook lange wachtrijen aan het vaccinatiecentrum Spoor Oost. "Dat klopt", zegt Van de Vreken." Er is ook hard gewerkt door de vrijwilligers. Normaal zijn die om 10 uur 's avonds klaar maar ze zijn tot 1 uur 's nachts gebleven om zeker te zijn dat alle spuiten werden toegediend en dat we dus geen enkel vaccin hebben moeten weggooien."

Zijn er nu 500 mensen in de loop van de komende dagen van wie het Moderna vaccin dan weg is? "Daarover moeten mensen zich geen zorgen te maken. Er is meer dan genoeg voorraad van Moderna. Mensen kunnen gewoon op hun geplande afspraak langskomen. We zitten heel goed op schema. We zullen overmorgen de 300.000ste vaccinatie halen, mogelijk nu ietsje vroeger door wat er gisterenavond is gebeurd", besluit Van de Vreken.

Meest gelezen