AP2004

Kinderarbeid stijgt wereldwijd voor het eerst in 20 jaar, corona versterkt de tendens nog

Het aantal kinderen dat werkt en niet naar school gaat, is wereldwijd gestegen tot 160 miljoen, een toename van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. Corona heeft de tendens nog versterkt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en UNICEF. Beide organisaties doen een oproep om gezinnen en kinderen uit die negatieve spiraal van toenemende kinderarbeid te halen. Een universele kinderbijslag is een van de voorgestelde maatregelen.

Het rapport Child Labour: Global estimates 2020, trends and the road forward, dat Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie publiceren op de vooravond van de Werelddag tegen Kinderarbeid op 12 juni, waarschuwt dat de strijd tegen kinderarmoede stokt. Tussen 2000 en 2016 daalde het aantal kinderen in kinderarbeid met 94 miljoen, maar sinds 2016 is er dus weer een toename. Omdat de cijfers maar om de vier jaar worden verwerkt, kunnen we dus zeggen dat dit de eerste toename in 20 jaar is.

Het probleem van toegenomen kinderarbeid is er vooral in Afrika bezuiden de Sahara. Oorzaken zijn de bevolkingsgroei, extreme armoede en ontoereikende sociale bescherming. Het aantal kinderen dat moet werken, is in deze regio de voorbije vier jaar met 16,6 miljoen toegenomen. Volgens directeur-generaal Guy Ryder van de Internationale Arbeidsorganisatie wordt op deze manier “een nieuwe generatie kinderen in gevaar gebracht”.

"Armoede is de eerste oorzaak van kinderarbeid", zegt Lieve Verboven, directeur Internationale Arbeidsorganisatie. In het  "Laat journaal" legt ze uit hoe het probleem aangepakt kan worden. Bekijk hier het volledige gesprek en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

En dan is er de coronacrisis, die de vooruitgang dreigt teniet te doen die elders wel werd geboekt. Dat is het geval in Azië en het hele gebied van de Stille Oceaan. Daar werd sinds 2016 de kinderarmoede verder teruggedrongen, zij het beperkt, zeggen Unicef en de IAO. Maar door corona zijn ouders hun baan verloren, waardoor zeker in kwetsbare gezinnen weer meer kinderen in kinderarbeid dreigen te verzeilen. Het rapport waarschuwt dat wereldwijd negen miljoen extra kinderen het risico lopen om tegen eind 2022 in kinderarbeid te belanden als gevolg van de coronapandemie.

Universele kinderbijslag moet het tij helpen keren

Algemeen directeur Henrietta Fore van Unicef is pessimistisch: “We verliezen terrein in de strijd tegen kinderarbeid, en het afgelopen jaar heeft die strijd er niet eenvoudiger op gemaakt. Gezinnen worden nu, tijdens het tweede jaar van wereldwijde lockdowns, schoolsluitingen, economische verstoringen en krimpende nationale budgetten, gedwongen om hartverscheurende keuzes te maken.”

Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie dringen er bij de nationale regeringen en de internationale ontwikkelingsbanken op aan om prioriteit te geven aan investeringen die kinderen uit het arbeidsproces halen en ze weer op de schoolbanken krijgen. Daarnaast moeten er sociale beschermingsprogramma’s komen die ervoor zorgen dat gezinnen hun kinderen niet aan het werk hoeven te zetten. Wat dat laatste betreft pleiten beide organisaties voor een “universele kinderbijslag”.

Meest gelezen