Kunnen Jolien Dhoore en co het Japanse klimaat overwinnen met spray uit Halen?

De Belgische atleten zullen op de Olympische Spelen in Tokyo een stukje beter gewapend zijn tegen de hitte en de luchtvochtigheid door een spray die het bedrijf NAQI uit Halen heeft ontwikkeld. De Cooling Spay zorgt in extreme klimatologische omstandigheden voor een sterk verkoelend effect op de huid. En dat zou de prestaties moeten bevorderen.

Sinds zijn oprichting in 1986 heeft NAQI al heel wat revolutionaire producten ontwikkeld. Zo maakte het in 1986 al een Body Cooler voor  het formule 1-team van Benetton en de wielerploeg Mapei-Quickstep. 9 jaar later volgde op vraag van diezelfde wielerploeg de Cool Down spray die in een aangepaste versie ook ingang vond in de paardensport. In 2018 was er dan de felbesproken Aero Speed Gel die de Lotto-ploeg tijdens de Dauphiné Liberé in de ploegentijdrit een seconde winst per km opleverde. Nadien werd het product verboden door de UCI.

Inspanning vergemakkelijken

Maar nu is er dus de Cooling Spray. Dat is de inbreng van NAQI in het project 'Cold2Gold' waarmee Sport Vlaanderen de Olympische atleten van de beste verkoelende technieken wil voorzien voor het typische klimaat in Japan."De spray zorgt voor een sterk verkoelend effect op de huid en deze koude perceptie geeft het gevoel dat de inspanning gemakkelijker gaat. Deze nieuwe en krachtigere Cooling Spray zal snel zijn weg naar het brede publiek vinden. We zijn er vrij zeker van dat de particuliere klant, sportclubs en sporters er interesse voor hebben”, aldus CEO Edgard Geyskens van NAQI. De spray kan zowel op de huid als op de sportkleding worden aangebracht en met de juiste spreiding kan  een langdurige werking bereikt worden.

Elke graad telt

“Met de klimaatopwarming, toegenomen sportieve activiteit en de herontdekking van het buitenleven door de Belg is de mogelijke afzetmarkt voor koelende sprays veel groter. Zoals elke fractie van een seconde voor een topsporter telt, kan elke graad gevoelstemperatuur voor een recreant, sporter, toerist of werknemer van belang zijn", aldus Delphine Verbeke van de R&D-afdeling van NAQI.

Meest gelezen