Videospeler inladen...

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over kledingvoorschriften: "School is leerlocatie, geen strandbar"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het perfect verdedigbaar dat scholen kledingvoorschriften opleggen aan hun leerlingen. Hij wijst erop dat die voorschriften vermeld staan in het schoolreglement dat bij de inschrijving door hun ouders is onderschreven. Anderzijds vindt hij het best oké dat leerlingen kritisch naar dergelijke reglementen kijken, maar hij lijkt voorbij te gaan aan de klachten dat sommige kledingvoorschriften seksistisch van aard zijn omdat meisjes strenger worden beoordeeld.

"Het maakt wel uit wat je draagt en niet draagt", antwoordde Weyts op een vraag van Jos D'Haese (PVDA) in het Vlaams Parlement. "Het is goed dat er lijnen worden getrokken. Een school is een locatie om te leren, geen vrijetijdslocatie. Een school is geen strandbar."

Ik ga niet vanuit Brussel voor alle scholen regels uitvaardigen over piercings, petten, pantoffels of spaghettibandjes

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

De voorbije dagen laaide de discussie op over de (on)zin van kledingvoorschriften die sommige scholen hanteren. Het verbod op bijvoorbeeld korte rokken of blote schouders lokte hier en daar protestacties uit. Voor D'Haese de aanleiding om te peilen naar het oordeel van de minister over deze kwestie.

"Ik ga niet vanuit Brussel voor alle scholen regels uitvaardigen over piercings, petten, pantoffels of spaghettibandjes", reageert Weyts. "Ik vind het evident dat er kledingnormen zijn. Er is een zichtbaar en tastbaar verschil tussen een school als locatie om te leren en een vrijetijdslocatie". 

De minister wijst er ook op dat de kledingvoorschriften in het schoolreglement staan die de ouders onderschrijven bij de inschrijving. Toch vindt hij het ook een goede zaak dat jongeren zich roeren: "Het is goed dat jongeren met kritische zin naar de regels kijken ook al hebben ze het schoolreglement ondertekend."

Als ik sommige tussenkomsten hoor, heb ik de indruk dat we een teletijdmachine van de jaren 50 naar vandaag hebben

Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA)

Dat kledingnormen verschillen van school tot school lijkt Weyts "evident". "Niet dat er verschillen zijn tussen meisjes en jongens. Ik weet in deze ook niet of dat het geval is." Waarmee de minister het probleem lijkt te ontkennen dat vorige week is aangekaart. 

"Als ik sommige tussenkomsten hoor, heb ik de indruk dat we een teletijdmachine van de jaren 50 naar vandaag hebben", aldus een ietwat ontgoochelde Jos D'Haese, die het niet kan smaken dat een aangekaart probleem van tafel wordt geveegd.

Bekijk hieronder de discussie over de kwestie in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen