ROBIN UTRECHT

Mondmaskerplicht op veel plekken op de schop: in welke (centrum)steden moet je wél nog een dragen?

9 juni, de grote versoepelingsdag, betekent in veel centrumsteden ook het einde van de mondmaskerplicht. Sommige steden kondigden al eerder een versoepeling aan, anderen wachten nog even om het masker achterwege te laten. Hier vind je een overzicht van waar het mondmasker wel of niet verplicht is.

Antwerpen

Mechelen besliste gisteren om het gebied te verkleinen waar je nog een mondmasker moet dragen. Vanaf 9 juni moet het enkel nog in de winkeldriehoek, op de Vismarkt, de Veemarkt en de Grote Markt. Ook Turnhout laat vandaag weten dat de zone met mondmaskerplicht kleiner wordt. Het geldt nu alleen nog in de winkelstraten en op de Grote Markt.

In Antwerpen verandert er niets. Daar moet het in de winkelstraten van de Wilde Zee en op de Meir wanneer de winkels open zijn. 

Brussel

Het Brussels Gewest schrapt op 9 juni de verplichting om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte. De Brusselse burgemeesters zullen wel, elk voor hun gemeente, de zones aangeven waar het dragen van een mondmasker wél nog verplicht is. Het gaat dan over drukke plaatsen waar het onmogelijk is om een veilige afstand te bewaren.

Limburg

In de Limburgse centrumsteden Hasselt en Genk moet je vanaf 9 juni geen mondmasker meer dragen. In Hasselt gaat het om de hele binnenstad binnen de Groene Boulevard en ook de Blauwe Boulevard.  In Genk gaat het om het stadscentrum, de Vennestraat, de Stalenstraat en de Hoevezavellaan. Enkel wanneer het druk is en je geen afstand kan houden, moet je een mondsmasker dragen. "Je moet je mondmasker dus wel altijd bij je hebben", zegt burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA).

Oost-Vlaanderen

Ook Gent versoepelt 9 juni de mondmaskerplicht in de stad.  Je moet het mondmasker dan enkel ophebben in het winkelgebied van de Veldstraat - Korenmarkt - Lange Munt, net als op de Gras- en Korenlei en de Groentenmarkt. In de studentenbuurt van de Sint-Pietersnieuwstraat en Overpoort wordt het mondmasker volledig afgeschaft, maar aan de poorten en de ingangen van middelbare scholen, universiteiten en hogescholen blijft de mondmaskerplicht behouden. Als de cijfers positief blijven evolueren, kan er vanaf 1 juli nog verder afgebouwd worden.

In het centrum van Sint-Niklaas ging de mondmaskerplicht al op 31 mei op de schop.  De stad kon erg lage besmettingscijfers voorleggen en versoepelde daarom de regels. Ook in Aalst wordt de oorspronkelijke versoepelingsdatum, 20 juni, vervroegd. Waar en wanneer de mondmaskers precies uit mogen is nog niet bekend. Wel is zeker dat de versoepeling niet in de drukste straten van de stad doorgevoerd zal worden.

Vlaams-Brabant

In het centrum van Leuven blijft de mondmaskerplicht nog even behouden. Oppositiepartij N-VA had voorgesteld om de mondmaskerplicht in openlucht af te schaffen, maar daar wil de burgemeester Ridouani (Vooruit) nog niet van weten. Leuven kan uitstekende cijfers voorleggen en wil dat zo houden.

West-Vlaanderen

In Oostende moet je buiten geen mondmasker meer dragen, ook niet in de winkelstraten en het stadscentrum. Enkel wanneer het heel druk is en mensen dus onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden, moet je een mondmasker opzetten. Op de zeedijk is er nergens nog een mondmaskerplicht aan onze kust. 

Ook in Kortrijk kan je vanaf vandaag zonder mondmasker de straat op, ook in het winkelwandelgebied. In de winkels zelf blijft een mondmasker verplicht. In Ieper mag je pas vanaf volgende week maandag je mondmasker afdoen in de winkelstraten in het stadscentrum, rond de markt en op het stationsplein. 

In Roeselare en Brugge geldt de mondmaskerplicht nog steeds in bepaalde centrumgebieden. In Brugge wachten ze nog met het versoepelen van de mondmaskerplicht tot 18 juni, na het nieuwe overlegcomité. Tot dan moet je een mondmasker dragen in de drukste gedeeltes en de winkelstraten van de stad, in een afgebakende zone bij het station en in de omgeving van het Jan Breydel stadion.  

In Roeselare komt de taskforce eind deze week samen om te bespreken wat er verder moet gebeuren met de mondmaskerplicht. Tot hierover een besluit valt, moet je in Roeselare een mondmasker dragen in de winkelstraten in het stadscentrum, op de TRAX-site en in de omgeving van de scholen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen